Patut Pun Semua Matawang Mencanak Pagi Ni

1,583

Matawang utama kembali mempamerkan peningkatan ke tahap tertinggi berikutan perkembangan mengenai vaksin dan rundingan rangsangan telah membantu meningkatkan keyakinan pasaran.

Vaksin Covid-19 yang dikembangkan oleh Universiti Oxford dan AstraZeneca dilaporkan telah menunjukkan hasil positif dalam percubaan manusia bagi fasa 1 yang melibatkan lebih daripada 1,000 orang sukarelawan.

Dengan lebih 100 vaksin sedang dikembangkan di seluruh dunia dan sekurang-kurangnya 23 vaksin dalam percubaan manusia, ini secara tidak langsung menguatkan lagi harapan untuk mendapatkan vaksin pada akhir tahun ini.

Susulan daripada perkembangan yang memberangsangkan, dolar Aussie diniagakan meningkat ke atas paras harga $0.7000 berbanding US dolar. Ucapan Gabenor Reserve Bank of Australia (RBA) pada pagi ini turut menjadi tumpuan pasaran untuk mendapatkan petunjuk lebih jelas mengenai pandangan bank pusat terhadap ekonomi semasa.

Sementara dolar kiwi pula mendahului kenaikan dengan turut disokong oleh peningkatan yang berterusan dalam data ekonomi New Zealand dan masih berjaya mengekang tercetusnya gelombang kedua Covid-19.

Sementara itu, sentimen dalam pasaran turut disokong oleh rundingan mengenai pakej rangsangan di Eropah dan Amerika Syarikat.
Pemimpin Majoriti Senat AS telah bertemu dengan pegawai White House pada Isnin untuk membincangkan mengenai pakej rangsangan termasuk pemotongan cukai pendapatan dan pembayaran langsung.

Selain itu, perkembangan meyakinkan mengenai perbincangan dana pemulihan oleh para pemimpin Kesatuan Eropah (EU) telah membantu matawang euro untuk melonjak ke paras tertinggi 4 bulan berbanding USD.

Dalam pada itu, matawang pound juga menokok dengan didagangkan meningkat meskipun masih dibebankan oleh risiko Brexit dan kesuraman dalam prospek pertumbuhan UK.

Di samping itu, dolar Kanada juga meraih manfaat daripada perkembangan meyakinkan pembangunan vaksin selain turut disokong oleh harga minyak yang kembali menunjukkan kestabilan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat