Pelabur Bitcoin Semakin Optimis? Data Indeks Ketakutan dan Ketamakan Dedahkan Situasi Terkini

207

Sentimen pasaran menunjukkan bahawa pelabur kripto telah memperbaharui keyakinan dan keyakinan mereka terhadap BTC kerana mata wang kripto terbesar di dunia terus bermain-main dengan markah $31,000.

Berdasarkan Indeks Ketakutan dan Ketamakan, indeks yang digunakan untuk mengukur sentimen keseluruhan menunjukkan bahawa psikologi ketamakan telah mengambil alih pasaran kerana pelabur semakin selesa dengan bitcoin pada harga semasanya.

Indeks Ketakutan dan Ketamakan menilai sentimen pasaran dengan menganalisis faktor utama, termasuk turun naik, momentum pasaran, trend media sosial dan penguasaan bitcoin. Ia menggunakan skala 0 hingga 100, di mana 0 mewakili “Ketakutan Melampau” dan 100 bermaksud “Ketamakan Melampau.”

Sepanjang minggu lalu, indeks ini secara konsisten meningkat melebihi 50, mencapai tahap tertinggi 64, bertepatan dengan harga Bitcoin melepasi $30,000. Peningkatan kerakusan dalam pasaran didorong oleh beberapa faktor, termasuk pengumpulan BTC institusi, dua suku yang catat lonjakan berturut-turut dan metrik dalam rantaian yang positif.

Salah satu pemacu utama di sebalik kebangkitan semula ketamakan dalam pasaran kripto ialah peningkatan eksponen dalam pengumpulan Bitcoin institusi.

Sejak beberapa bulan lalu, pemain institusi terkemuka, termasuk institusi kewangan utama dan syarikat, telah secara aktif memperoleh bitcoin sebagai sebahagian daripada strategi pelaburan mereka, berdasarkan firma analisis blockchain CryptoQuant.

Gelombang penerimaan institusi ini mengesahkan bitcoin sebagai penyimpan nilai sambil menandakan keyakinan institusi terhadap potensi jangka panjangnya. Langkah strategik oleh pelabur institusi untuk mengumpul BTC disokong oleh kepercayaan bahawa aset kripto boleh bertindak sebagai lindung nilai terhadap inflasi dan menyediakan kepelbagaian dalam portfolio pelaburan tradisional.

Pengumpulan institusi juga telah menyumbang kepada sentimen positif yang mengelilingi bitcoin dan telah menarik perhatian pelabur runcit yang ingin memanfaatkan minat institusi yang semakin meningkat.

Di luar institusi dan dua prestasi suku tahunan yang positif berturut-turut, metrik dalam rantaian dan tingkah laku pelabur memberikan bukti lanjut tentang potensi kenaikan harga dalam pasaran kripto.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat