Pelabur Optimis EUR/JPY Akhiri Dagangan Minggu Ini Lebih Tinggi

227

Carta harga pasangan mata wang EUR/JPY meneruskan kenaikan lebih tinggi pada dagangan Rabu semalam menyambung lonjakan pada awal minggu.

Kenaikan harga dilihat lebih didorong oleh penyusutan bagi mata wang safe-haven Yen dipengaruhi oleh laporan berkenaan dasar bank pusat Jepun.

Terbaru, penggubal dasar Bank of Japan (BOJ) memberi amaran terhadap ketidaktentuan ekonomi semasa dengan prospek tidak jelas ekoran penularan Covid-19.

Sementara mata wang Euro pula dilihat bergerak agak stabil pada minggu ini selepas data sektor ekonomo yang diterbitkan pada awal minggu dinilai baik walaupun angka bacaan tidaklah begitu memuaskan.

Pelabur akan memberi tumpuan pula kepada laporan minit mesyuarat bank pusat Eropah yang akan dikeluarkan pada jam7.30 petang waktu tempatan hari ini.

Meneliti pergerakan harga carta EUR/JPY, harga yang melonjak di awal minggu dilihat mendatar di atas paras 128.600 sebelum melonjak melepasi paras 129.000 di sesi New York semalam.

Selepas mencapai paras tertinggi minggu ini sekitar paras 129.500, harga sedikit susut pada sesi Asia pagi ini dan dilihat paras 129.300 menjadi paras sokongan harga.

Kenaikan harga akan dijangkakan semula menuju ke zon tumpuan 130.00 pula selepas zon tersebut diuji pada dagangan awal Ogos lalu.

Kenaikan lebih tinggi yang diteruskan kemudiannya dilihat akan ke paras rintangan 130.500 untuk mencataktan paras tertinggi terbaru 1 bulan.

Sebaliknya jika perubahan trend mula berlaku, penurunan harga dijangka untuk kembali menguji semula paras sokongan 128.600.

Seterusnya, penurunan yang diteruskan bakal menuju ke zon support pada 128.000 yang diuji pada minggu lalu, dan merupakan paras terendah harga dicecah untuk tahun ini.

Lihat gambar carta harga pasangan mata wang EUR/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat