Pelabur Panik, Jualan Saham Semakin Merundum Di Tengah Keterujaan Pasaran?

469

Pasaran saham mengalami kerugian pada hari Selasa sementara pedagang terus memerhatikan kenaikan hasil bon Amerika Syarikat (Treasury), yang mencapai tahap tertinggi dalam 16 tahun.

Indeks Dow Jones Industrial Average jatuh sebanyak 159 mata atau 0.5%. S&P 500 meluncur 0.5%, dan Komposit Nasdaq mengalami penurunan sebanyak 0.7%.

Hasil bon 10 tahun diniagakan pada kadar 4.735%, mengukuh ke tahap tertinggi sejak 15 Ogos 2007. Kadar hasil ini telah melonjak dalam tempoh sebulan yang lalu, dengan pedagang menilai kemungkinan prinsip Federal Reserve yang lebih ketat untuk tempoh yang lebih lama.

Para pelabur baru-baru ini telah menzahirkan rasa bimbang tentang potensi Federal Reserve menaikkan kadar faedah yang lebih tinggi untuk tempoh yang lebih lama yang boleh mengakibatkan ekonomi tergelincir ke dalam kemelesetan. Ini telah mendorong hasil bon kepada tahap yang tidak pernah dilihat dalam lebih dari satu dekad.

“Saham sedang mencuba untuk pulih namun para pelabur dan trader masih bimbang dan berhati-hati” tulis Adam Crisafulli dari Vital Knowledge. “Pada ketika ini, pemain pasaran nampaknya bersedia untuk melepaskan peluang kenaikan sebanyak ~2-4% untuk memastikan bahawa kenaikan itu berlandaskan faktor yang lebih kukuh sebelum mengambil bahagian.”

Wall Street kini didagangkan bercampur, selepas ahli politik di Washington mencapai persetujuan jangka pendek pada hujung minggu yang menangguhkan penutupan kerajaan. Indeks Dow Jones yang berada dalam indeks 30 saham, ditutup lebih rendah sebanyak 0.2%, sementara S&P 500 tutup sedikit lebih tinggi. Komposit Nasdaq naik selama empat hari berturut-turut.

Ketiga-tiga indeks utama ditutup lebih rendah pada bulan September dan juga pada suku ketiga. S&P 500 sendiri kehilangan hampir 5% pada bulan September.

Ini bermaksud laporan ekonomi penting seperti laporan pekerjaan bulan lalu, yang dijadualkan pada hari Jumaat ini, dan permulaan musim pelaporan pendapatan minggu depan, kini kembali menjadi tumpuan.

“Para pelabur mengharapkan dapatan data yang baik akan datang, tetapi kami percaya bahawa harapan-harapan ini terlalu optimistik bagi baki tahun 2023 dan 2024,” kata Richard Saperstein, ketua pegawai pelaburan di Treasury Partners.

Dari segi data ekonomi, para pelabur akan memerhatikan data JOLTS Job Openings, yang dijadualkan akan dikeluarkan pada hari ini Pakar ekonomi yang dipetik oleh Dow Jones menjangkakan terdapat 8.8 juta peluang pekerjaan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat