Pelabur Shark Tank, Kevin O’Leary Beri Amaran Bank Serantau Boleh Berada Dalam Bahaya? Ini Sebabnya

191

Pelabur Shark Tank, Kevin O’Leary, meramalkan bahawa kitaran kenaikan kadar Federal Reserve AS yang berterusan boleh menyebabkan lebih banyak kegagalan bank serantau di AS.

Pengerusi Fed, Jerome Powell, berkata bahawa Fed belum sepenuhnya yakin bahawa inflasi telah dikalahkan walaupun bacaan berita terkini menunjukkan bahawa kenaikan harga telah mengambil masa yang cukup lama.

Indeks harga pengguna meningkat sebanyak 3% dari tahun sebelumnya pada bulan Jun , tahap terendah sejak Mac 2021. Namun Powell memaklumkan bahawa Fed perlu “mengekalkan dasar pada tahap yang restriktif untuk beberapa waktu” dan bersedia untuk menaikkan kadar lebih lanjut, kerana inflasi teras masih berada di atas 3% iaitu lebih tinggi daripada sasaran tahunannya sebanyak 2%.

Kata O’Leary, yang mengendalikan syarikat modal ventura peringkat awalnya sendiri, O’Leary Ventures, “Saya hanya meramalkan  dan saya sangat berhati-hati mengenai ini bahawa kenaikan kadar beterusan akan beri kesan kepada bank-bank serantau, yang menyokong 60% ekonomi,” katanya, sambil menambah bahawa kenaikan mendadak dalam kos modal “beri kesan besar pada pinjaman hartanah mereka.”

Bank serantau seperti First Republic, Silicon Valley Bank, dan Signature Bank telah gulung tikar sejak Mac. Bank-bank itu tergugat oleh kitaran ketat wang yang telah melihat 11 kenaikan kadar sejak Mac 2022, dan kenaikan terkini itu membawa kos pinjaman rujukan ke tahap tertinggi dalam lebih dari 22 tahun.

Beliau juga memperingatkan bahawa Fed boleh menaikkan kadar luar daripada jangkaan semasa.”Kadar terminal, di mana Fed berhenti, mungkin boleh mencapai 6.25, mungkin boleh mencapai 6.50,” kata O’Leary

Angka ini lebih tinggi daripada ramalan akhir-2023 kadar dana median Fed, yang berada pada 5.6% pada mesyuarat Jun. Ia juga lebih tinggi daripada ramalan paling hawkish 6.1%, berdasarkan unjuran Ekonomi Fed yang dikeluarkan pada Jun.

.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat