Pelancaran 5G Akan Ditangguhkan Disebabkan Wabak Koronavirus? Ini Pandangan Pakar!

294

Setakat ini sebanyak 20,438 kes wabak Koronavirus telah dilaporkan di China pada hari Isnin dan 425 orang telah menemui kematian berikutan wabak ini. Pada hari ini, dilaporkan bahawa Hong Kong telah mencatat kematian pertama disebabkan wabak Koronavirus manakala disisi lain Singapura dan Thailand masing-masing melaporkan 6 kes baru pada hari Selasa.

Penularan yang semakin buruk telah menyebabkan ramai pihak  khuatir akan impak wabak ini, bukan sahaja terhadap sosial namun terhadap ekonomi. Para pakar dan penganalisis telah tampil memberi pandangan mengenai impak penularan Wabak koronavirus.

Salah satu agensi utama di China pada hari ini telah mengeluarkan pendapat bahawa wabak koronavirus dapat memperlambatkan penawaran rangkaian 5G China. Dalam masa yang sama penganalisis memberi amaran bahawa ia juga berpotensi menghambat kemajuan utama yang ingin dilakukan oleh Presiden Xi Jinping.

5G yang merujuk kepada rangkaian mudah alih generasi masa hadapan dapat menawarkan kelajuan data yang pantas sehingga dapat menyokong teknologi lain seperti kereta tanpa pemandu. Ia dilihat sebagai infrastruktur penting di negara-negara maju terutamanya dan boleh menyokong perkembangan ekonomi selanjutnya.

Pada bulan November, China telah mengumumkan rangkaian 5Gnya lebih awal daripada yang dijadualkan. Namun dengan penularan wabak koronavirus yang berasal dari China dan telah menyebabkan kematian sehingga 400 orang, penggunaan 5G berkemungkinan akan ditangguhkan, menurut penganalisis firma perkhidmatan Kewangan (China Renaissance).

“Pemasangan stesen pangkalan 5G di beberapa bandaraya di China mungkin akan terjejas oleh virus, dimana ia boleh menjadi tarikan pada penggunaan 5G China,” lanjut firma tersebut.

Dalam masa yang sama, China telah melanjutkan cuti Tahun baru dan syarikat-syarikat juga mengarahkan agar para pekerja tetap tinggal di rumah. Penganalisis lain berpendapat bahawa dengan arahan darurat ini ia akan mengurangkan jumlah pekerja untuk meletakkan infrastruktur di China.

Disamping itu, pengurus pakar ekonomi,Freya Beamish turut memberi amaran bahawa ekonomi China berkemungkinan berkembang pada kadar dibawah 2% setahun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat