Pemain Ekonomi Menarik Nafas Lega, Ekonomi Kanada Berkembang 0.1% Pada Bulan Oktober!

404

Ekonomi Kanada berkembang sebanyak 0.1% pada Oktober berbanding September, memenuhi jangkaan, dengan peningkatan 0.1% lagi dalam KDNK dilihat berkemungkinan besar pada bulan November, lapor data Statistik Kanada pada hari Jumaat.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters meramalkan KDNK akan meningkat 0.1% pada bulan Oktober dari September.

Sektor pengeluaran perkhidmatan meningkat sebanyak 0.3%, diterajui oleh keuntungan dalam sektor awam, industri borong dan menghadapi pelanggan, dan lebih daripada mengimbangi penguncupan dalam industri pengeluaran barangan, kata Statistik Kanada.

Industri pengeluaran barangan mencatatkan penurunan sebanyak 0.7% pada bulan Oktober selepas pertumbuhan berterusan selama empat bulan, terutamanya disebabkan oleh penurunan dalam perlombongan, kuari dan pengekstrakan minyak dan gas serta kelemahan dalam sektor pembuatan.

Dalam anggaran awal untuk November, Statistik Kanada berkata KDNK berkemungkinan meningkat 0.1% pada November, didorong oleh keuntungan dalam sektor termasuk utiliti dan perdagangan borong yang dijangka sebahagiannya diimbangi oleh penurunan dalam pembinaan, perdagangan runcit dan perlombongan.

Mata wang dolar Kanada didagangkan pada 1.3610 kepada dolar A.S., atau 73.48 sen A.S.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat