Pendedahan Pakar Ini Undang Perhatian! Ini Jangkaan Terbaru Pengurangan Kadar Oleh ECB

184

Azad Zangana, ahli ekonomi & ahli strategi kanan Eropah di Schroders meramalkan bahawa Bank Pusat Eropah (ECB) akan mula mengurangkan kadar pertama akan berlaku semasa mesyuarat Jun, diikuti dengan tiga lagi pengurangan sebanyak 25 mata asas setiap satu menjelang akhir tahun ini,”.

Selepas kemelesetan teknikal yang singkat pada separuh kedua tahun 2023, Zon Eropah kembali kepada pertumbuhan pada suku pertama tahun ini. “KDNK sebenar meningkat sebanyak 0.3% berbanding suku sebelumnya, dengan pertumbuhan juga pulih di Jerman. Itali (0.3%) dan Sepanyol (0.7%) kedua-duanya melebihi jangkaan konsensus, dan Perancis (0.2%) juga melihat sedikit peningkatan,” jelas Zangana.

Menurut pandangan pengurus, prospek untuk Zon Eropah kekal tidak berubah sebahagian besarnya: “Gabungan inflasi yang lebih rendah dan pelonggaran dasar monetari seharusnya menyokong pemulihan dalam permintaan. Namun,” tambah Zangana, “peralihan struktur ke arah kos tenaga dan buruh domestik yang lebih tinggi menunjukkan bahawa Eropah akan mendapat manfaat yang kurang daripada pemulihan perdagangan global berbanding masa lalu.”

Walau bagaimanapun, Schroders percaya bahawa ekonomi negara-negara Zon Eropah boleh mengejutkan pasaran secara positif. “Anggaran kami untuk pertumbuhan KDNK Zon Eropah telah disemak naik dari 0.7% kepada 0.9% untuk 2024 dan kekal tidak berubah untuk 2025 pada 1.8%. Ini adalah ramalan yang lebih optimistik berbanding konsensus, iaitu 0.6% dan 1.4%, masing-masing.”

Inflasi terbukti lebih melekat daripada yang dijangka oleh penganalisis, “sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan harga tenaga, kerana kerajaan telah mengurangkan subsidi tenaga dan peristiwa geopolitik di Timur Tengah telah mendorong kenaikan harga minyak,” kata Zangana.

Secara keseluruhan, inflasi menurun kepada 2.4% dari tahun-ke-tahun pada April daripada 2.8% tiga bulan sebelumnya. “Kami telah menaikkan anggaran inflasi kami dari 2.1% kepada 2.3% untuk 2024. Walaupun penurunan harga gas telah menyebabkan kami mengurangkan ramalan kami untuk 2025 kepada 2.4% daripada 2.8% sebelumnya. Harus dimaklumi bahawa ramalan kami lebih tinggi daripada anggaran konsensus sebanyak 1.9%,”

Berdasarkan angka-angka ini, Schroders menjangkakan bahawa, selepas empat pengurangan pada 2024, “ECB akan membuat dua lagi pengurangan sebanyak 25 mata asas pada suku pertama tahun hadapan, dan kemudian kembali stabil sepanjang 2025. Jeda ini mungkin didorong oleh kemunculan semula tekanan inflasi,” tambah Zangana.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat