Pendedahan Penggubal Dasar ECB Jadi Perhatian! Apakah ECB Bakal Ikut The Fed?

158

Bank Pusat Eropah semakin yakin untuk mengurangkan kadar faedah kerana inflasi zon Eropah terus merosot, kata tiga penggubal dasar ECB pada hari Isnin.

Penggubal dasar ECB Philip Lane, Gediminas Simkus dan Boris Vujcic memaklumkan secara berasingan bahawa data inflasi dan pertumbuhan terkini meningkatkan keyakinan mereka bahawa inflasi akan kembali ke sasaran 2% bank pusat menjelang pertengahan tahun depan.

Inflasi zon Eropah berada pada 2.4% pada bulan April dan penunjuk penting tekanan harga yang mendasar perlahan sementara ekonomi mengalami sedikit pemulihan.

“Kedua-dua anggaran awal April untuk inflasi zon Eropah dan nombor KDNK suku pertama yang dikeluarkan meningkatkan keyakinan bahawa inflasi akan kembali ke sasaran pada masanya,” kata Ketua Ekonomi ECB Lane kepada suratkhabar Sepanyol El Confidencial.

Simkus, gabenor bank pusat Lithuania, mengatakan beliau mengharapkan ECB mengurangkan kadar sebanyak tiga kali menjelang akhir tahun 2024.

“Pemikiran saya ialah terdapat beberapa pengurangan kadar faedah yang lain yang akan datang pada masa hadapan, buat masa ini belum ada huraian lebih lanjut mengenai berapa banyak, walaupun saya telah menyatakan bahawa tahun ini namun saya mengharapkan tiga pengurangan,” kata Simkus kepada wartawan di Vilnius.

ECB hampir menjanjikan pengurangan kadar pada 6 Jun dan pasaran wang hampir sepenuhnya menilai tiga pengurangan tahun ini, dengan trader meningkatkan jangkaan mereka selepas beberapa retorik dovish oleh Federal Reserve dan data pekerjaan AS yang lemah pada hujung minggu lalu.

“Data yang masuk sehingga ini agak konsisten dengan anggaran kami,” kata gabenor Croatia Boris Vujcic di acara Vilnius. “Jika anggaran itu kekal, seperti yang kita lihat pada masa ini, saya akan mengharapkan penurunan dalam kadar, tetapi masih berada dalam julat yang sesuai untuk memastikan inflasi diturunkan ke tahap 2%.”

Walaupun ECB bersikeras bahawa ia tidak bergantung kepada Fed, jurang kadar faedah yang semakin meluas antara bank pusat terbesar dunia akan melemahkan euro dan meningkatkan inflasi Eropah, yang kemungkinan akan membataskan keinginan ECB untuk bergerak sendiri.

Lane berkata bahawa data inflasi April akhirnya menunjukkan kemajuan pada harga perkhidmatan tetapi bank akan terus memberi tumpuan kepada perkhidmatan untuk memastikan ia tidak menghalang disinfalsi.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat