Penggubal The Fed Terpaksa ‘Berputih Mata’, Data CPI Januari Meningkat Lebih Jangkaan!

877

Inflasi meningkat lebih daripada yang dijangka pada bulan Januari apabila harga tempat tinggal yang tinggi berterusan memberi tekanan kepada pengguna, berdasarkan laporan Jabatan Buruh pada hari Selasa.

Indeks harga pengguna, satu ukuran yang lebih meluas bagi harga barang dan perkhidmatan yang dihadapi oleh pembeli di seluruh ekonomi, meningkat sebanyak 0.3% untuk bulan itu, menurut Biro Statistik Buruh. Dalam tempoh 12 bulan, itu menjadi 3.1%.

Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Dow Jones telah menjangkakan peningkatan bulanan sebanyak 0.2% dan kenaikan tahunan sebanyak 2.9%.

Tanpa harga makanan dan tenaga yang bergejolak, yang dikenali sebagai CPI teras, meningkat sebanyak 0.4% pada bulan Januari dan meningkat sebanyak 3.9% dari setahun yang lalu. Pakar ekonomi disisi lain malah meramal sebanyak 0.3% dan 3.7% masing-masing.

Harga tempat tinggal, yang menyumbang kira-kira sepertiga daripada data CPI yang turut menyumbang sebahagian besar peningkatan itu. Indeks bagi kategori tersebut meningkat sebanyak 0.6% pada bulan itu, menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada peningkatan utama, lapor BLS. Dalam tempoh 12 bulan, harga tempat tinggal meningkat 6%.

Harga makanan juga meningkat, sebanyak 0.4% pada bulan tersebut. Harga tenaga membantu menangani sebahagian daripada peningkatan tersebut, turun sebanyak 0.9% terutamanya berikutan penurunan harga petrol sebanyak 3.3%. Pasaran saham hadapan merosot dengan ketara selepas data CPI dikeluarkan. Futures yang berkaitan dengan Indeks Industri Dow Jones lebih rendah lebih daripada 250 mata dan hasil bon negara meningkat.

Data tersebut dikeluarkan ketika pegawai Federal Reserve cuba menetapkan imbangan yang betul untuk dasar monetari pada tahun 2024. Walaupun pasaran kewangan telah mencari pengurangan kadar faedah yang agresif, penggubal dasar pada ketika ini lebih berhati-hati dalam kenyataan mereka. Ini kerana mereka ingin memberi tumpuan kepada keperluan dan perkembangan data.

Pegawai the Fed mengharapkan inflasi akan kembali ke sasaran tahunan 2% kerana mereka percaya harga tempat tinggal akan perlahan sepanjang tahun. Peningkatan pada bulan Januari ini boleh menjadi masalah bagi bank pusat yang ingin melepaskan brek untuk dasar monetari.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat