Pengukuhan US Dolar Membenam Harga Emas Sejak Selasa

51

Emas kekal lemah pada pasaran Asia hari ini berikutan sentimen terhadap US dolar semakin baik menjelang ulasan-ulasan terbaru daripada the Fed pada Khamis. Harga emas turun 0.35% kepada $1,247.72 per ounce setakat jam 12:30 pm.

Pada Rabu, indeks US dolar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang utama yang lain meningkat 0.01% kepada paras tertinggi 93.95 setakat ini.

Melalui mesyuarat dua hari FOMC yang berlangsung bermula semalam, para pelabur menjangkakan bank pusat tidak akan mengubah kadar faedah mereka bulan ini.

Walaubagaimanapun, laporan FOMC pada pagi Khamis ini masih menjadi tumpuan penganalisa untuk mencari tanda-tanda arah-tuju bank pusat dalam pengetatan polisi monetari sedia ada.

Berdasarkan kenaikan kadar faedah kali kedua pada Jun lepas, the Fed mengulas kadar inflasi yang bergerak perlahan adalah bersifat sementara, jadi mereka di jangka akan mengekalkan hasrat untuk menaikkan kadar faedah sekurang-kurangnya sekali lagi pada tahun ini.

Tumpuan juga di berikan daripada isu-isu semasa yang berada di US seperti usaha senat untuk memansuhkan Obamacare kali ketiga dan juga sisatan terhadap kaitan antara Rusia dengan kempen presiden Donald Trump pada pilihanraya lepas.

Pasaran emas sangat sensitif dengan perubahan dolar US. Kenaikan nilai dolar mengurangkan permintaan terhadap emas kerana harga semakin mahal untuk di beli oleh pemilik matawang asing yang lain.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat