Pengurangan Kadar Jadi Perhatian – Apakah ECB Terpaksa Akur Dengan Tindak-Tanduk The Fed!

195

Para pegawai Bank Pusat Eropah tetap dengan rancangan untuk mengurangkan kadar faedah beberapa kali pada tahun ini, walaupun inflasi yang lebih tinggi di Amerika Syarikat menyebabkan perubahan kepada dasar yang lebih longgar oleh Fed Amerika Syarikat dan ketegangan di Timur Tengah menyebabkan harga minyak melonjak tinggi. Pelabur sedang mempertimbangkan semula apa yang mereka harapkan sebagai kitaran pelonggaran global selepas pertumbuhan harga yang kukuh di Amerika Syarikat mengumumkan perancangan untuk memulakan penurunan kos pinjaman, yang telah dilihat sebagai tanda permulaan bagi bank pusat lain.

Presiden ECB, Christine Lagarde, telah secara jelas memberi isyarat bahawa bank pusat zon Eropah berkemungkinan akan mula mengurangkan kadar depositnya dari paras tertinggi sejarah 4% pada bulan Jun tetapi telah berhati-hati untuk meninggalkan pilihan-pilihan terbuka.

Hampir semua rakan sejawatnya dari 20 bank pusat kebangsaan blok mata wang tersebut semakin jelas mengenai tindakan lanjutan, menyatakan bahawa mereka mengharapkan pengurangan kadar lebih lanjut akan menyusul apabila inflasi di zon Eropah secara beransur-ansur menurun untuk mencapai sasaran 2% ECB menjelang tahun hadapan.

Semua ahli ECB telah menekankan bahawa keputusan ECB akan berdasarkan data yang masuk, terutamanya melibatkan upah, keuntungan, dan produktiviti.

Perkembangan terkini di Timur Tengah dan Amerika Syarikat umumnya dilihat sebagai sebab untuk lebih berhati-hati walaupun tidak secara asasnya mengubah sentimen di zon Eropah, kata gabenor bank pusat Perancis Francois Villeroy de Galhau. Inflasi di zon Eropah telah menurun dalam semua kategori kecuali perkhidmatan.

Namun begitu, beberapa pelabur telah mula meragui keazaman ECB, dengan pasaran wang tidak lagi sepenuhnya menilai tiga pengurangan menjelang Disember.

Pedagang menjangkakan ECB pada akhirnya akan terpaksa mengikuti langkah the Fed agar tidak memberi kesan kepada nilai mata wang.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat