Peningkatan Optimisme Perniagaan Kecil Pada Jun, Cerminkan Pandangan Ekonomi Lebih Cerah

134

Indeks Optimisme Perniagaan Kecil NFIB mengalami kenaikan signifikan, meningkat sebanyak 1.6 mata kepada 91.0 pada bulan Jun.

Ini merupakan kenaikan bulanan yang paling ketara sejak Ogos 2022, menunjukkan peningkatan yang ketara dalam sentimen di kalangan perniagaan kecil. Selain itu, firma-firma kecil menunjukkan pandangan ekonomi yang lebih positif.

Peratus pemilik perniagaan yang mengharapkan peningkatan dalam ekonomi dalam tempoh enam bulan akan datang meningkat sebanyak 10 mata kepada -40% bersih pada bulan Jun.

Walaupun masih rendah dari perspektif sejarah, angka ini telah meningkat daripada tahap terendah -61% pada bulan Jun 2022.

Selain itu, angka pemilik perniagaan yang percaya bahawa tiga bulan akan datang menyediakan peluang baik untuk pengembangan juga meningkat sebanyak tiga mata kepada 6%.

Apabila mengkaji kebimbangan utama perniagaan kecil pada bulan Jun, inflasi dan kualiti tenaga kerja muncul sebagai isu teratas. Walau bagaimanapun, respons daripada kaji selidik menunjukkan terdapat kemajuan dalam kedua-dua aspek ini.

Perniagaan kecil telah melihat penurunan dalam kenaikan harga, dengan peratus bersih firma yang melaporkan peningkatan harga dalam tempoh tiga bulan yang lalu menurun kepada 29% pada bulan Jun, mengurangkan tiga mata daripada bulan Mei.

Angka ini adalah kurang daripada separuh dari apa yang dilaporkan setahun yang lalu.

Walau bagaimanapun, angka firma yang menjangkakan peningkatan harga pada masa depan meningkat sedikit kepada 31% bersih namun masih jauh di bawah tahap puncak yang dicapai pada Mei 2022.

Walaupun bekalan tenaga kerja masih menjadi kebimbangan utama, perniagaan kecil telah mengalami peningkatan dalam ketersediaan tenaga kerja.

Pada Jun, 42% firma melaporkan kesukaran dalam mengisi kekosongan jawatan pekerjaan, yang merupakan bacaan terendah kedua dalam setahun yang lepas.

Walau bagaimanapun, pemilik perniagaan nampaknya sedang mengurangkan pengambilan pekerja.

Sebanyak 15% bersih mengharapkan peningkatan pekerjaan dalam tempoh tiga bulan akan datang, mengurangkan empat mata daripada bulan sebelumnya dan sejajar dengan bacaan terendah sejak resesi pandemik pada bulan Mac.

Gabungan antara peningkatan bekalan tenaga kerja dan permintaan tenaga kerja yang lemah nampaknya telah mengurangkan tekanan gaji.

Peratus bersih pemilik perniagaan yang melaporkan peningkatan ganjaran pekerja dalam tempoh tiga bulan yang lalu menurun sebanyak lima mata kepada 36%, menandakan bacaan terendah sejak bulan Mei 2021.

Optimisme di kalangan perniagaan kecil nampaknya diperkukuh oleh prospek ketahanan pengguna. Walaupun jualan sebenar menurun pada bulan Jun, dengan peratus bersih -10% pemilik perniagaan melaporkan peningkatan jualan berbanding -8% pada bulan Mei, peratusan perniagaan yang mengharapkan peningkatan jualan pada masa depan meningkat kepada -14%.

Keadaan kredit bagi firma-firma kecil masih agak ketat, walaupun tiada tanda-tanda kemerosotan pada masa ini.

Peratus bersih firma yang menghadapi rintangan kredit yang lebih besar dalam tempoh tiga bulan yang lalu kekal stabil pada 6% pada bulan Jun. Walaupun sedikit lebih tinggi berbanding purata tahun 2021, angka ini telah kekal stabil dalam tempoh tiga bulan yang lepas.

Walaupun kos pembiayaan yang lebih tinggi, jumlah perniagaan kecil yang merancang perbelanjaan modal dalam tempoh terdekat semakin meningkat. Sebanyak 25% bersih pemilik perniagaan menyatakan niat mereka untuk membuat perbelanjaan modal dalam tempoh tiga hingga enam bulan akan datang. Walaupun tidak berubah daripada bulan sebelumnya, angka ini menunjukkan peningkatan sedikit berbanding suku pertama tahun ini.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat