Peningkatan Pelantar Minyak di AS Sekali Lagi Mengganggu Ketenangan Pasaran Minyak Mentah Global!

102

Harga minyak jatuh ke paras terendah dalam tempoh tiga bulan pada Isnin walaupun OPEC masih dalam usaha untuk membendung bekalan minyak mentah. Kemerosotan ini dikatakan berpunca daripada peningkatan jumlah pelantar minyak mentah di Amerika Syarikat.

Minyak brent menjunam dalam sesi ini sebanyak 35 sen atau 0.68 peratus kepada harga terendah sejak 30 November lalu.

Selain itu, WTI mentah menurun sebanyak 42 sen atau 0.87 peratus kepada angka yang paling lemah sejak akhir November kepada $48.07 setong.

Menurut Baker Hughes pada Jumaat, jumlah pelantar minyak mentah meningkat bagi minggu kelapan berturut-turut kerana syarikat minyak mentah dilihat mengambil kesempatan terhadap peningkatan harga logam hitam ini.

OPEC dan beberapa pengeluar utama minyak mentah termasuk Russia telah mencapai persetujuan pada akhir tahun lalu untuk mengekang pengeluaran hampir 1.8 juta tong sehari pada separuh pertama tahun 2017.

Minggu lepas, inventori minyak mentah yang juga pengguna minyak utama di dunia melonjak sebanyak 8.2 juta tong.

Menurut ANZ Bank dalam satu kenyataan, peningkatan tersebut telah menyebabkan komoditi hitam kekal berada di bawah tekanan.

Memetik kenyataan Michael McCarthy, Ketua Strategi Pasaran di Sydney CMC Markets, pasaran akan dikuasai oleh jangkaan kenaikan kadar pada minggu ini.

Tambah beliau lagi, keputusan untuk menaikkan kadar mungkin sahaja akan lebih berpihak kepada US Dollar dan membuatkan minyak akan lebih mahal bagi negara-negara pengimport komoditi terbabit.

Logam Berharga Meneruskan Prestasi Bertenaga!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat