Peningkatan Stok Simpanan Minyak Mentah di AS Punca Utama Logam Hitam Menjunam dalam Sesi Ini!

58

Harga minyak jatuh mendadak dalam sesi Asia pada Rabu berikutan data industri di Amerika Syarikat yang terus memberi tekanan buat logam hitam dan produk tapisan.

Di NYMEX, minyak mentah merosot sebanyak 1.59 peratus kepada $51.34, manakala minyak Brent yang menjadi penanda aras minyak global didagang pada $54.70 setong.

Institut Petroleum Amerika pada Selasa melaporkan bahawa inventori minyak mentah melonjak sebanyak 14.23 juta tong pada minggu lepas.

Sementara itu, inventori petrol meningkat 2.9 juta tong dan produk tapisan menunjukkan peningkatan sebanyak 1.37 juta tong. Angka yang begitu besar ini mencerminkan permintaan yang agak lemah bagi kedua-dua produk.

Terminal minyak utama di Cushing juga mencatatkan inventori sebanyak 624,000 tong, iaitu kenaikan pertama dalam tempoh lima minggu.

Data rasmi selanjutnya akan dikeluarkan pada Rabu oleh Pentadbiran Maklumat Tenaga AS. Dalam laporan itu, penganalisis pasaran menjangkakan peningkatan minyak mentah sebanyak 2.38 juta tong pada akhir minggu lepas.

Sesi dagangan logam hitam telah bergerak kepada julat yang agak perlahan sekitar $50 sejak beberapa bulan lepas kerana sentimen pasaran minyak yang bercampur daripada perjanjian pembekuan bekalan oleh OPEC dan peningkatan jumlah inventori di AS.

Aktiviti penggerudian minyak telah meningkat sebanyak lebih kurang 6 peratus sejak pertengahan 2016, sekali gus menyumbang kepada junaman harga minyak mentah.

Dalam masa yang sama, OPEc dan non-OPEC telah menyumbang permulaan pasaran yang agak kukuh buat minyak mentah bermula tahun ini apabila perjanjian yang dimaterai sejak lebih satu dekad ini berjaya mengurangkan lebihan bekalan dan memberi sokongan kepada harga logam hitam.

Adakah Jawapan Gabenor Ini Cukup Kuat Bagi Menangkis Semua Kritikan Pentadbiran Trump?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat