Perkembangan ECB Terbaru Beri Keyakinan Kepada Pasaran! Adakah ECB Bakal Kurangkan Kadar?

141

Inflasi zon europah masih berada di landasan untuk kembali ke 2% pada tahun hadapa, secara tidak mengundang jangkaan bahawa para penggubal dasar Bank Pusat Eropah berkemungkinan akan mula mengurangkan kadar faedah dari tahap tertinggi pada bulan Jun berdasarkan laporan mesyuarat April pada hari Jumaat.

ECB meninggalkan kadar faedah tidak berubah pada bulan lalu namun beri isyarat jelas bahawa langkah seterusnya akan mula mengurangkan kadar faeadah dengan syarat data upah dan inflasi terus berada pada landasan semasa mereka relatif baik.

Para penggubal dasar kelihatan yakin terhadap prospek masa hadapan sehingga mengeluarkan beberapa isyarat untuk mula melonggarkan pada bulan April, cadangan tersebut walaubagaimanapun ditolak oleh majoriti para penggubal dasar.

Berbicara dalam minggu-minggu sejak mesyuarat April, penggubal dasar telah mengesahkan bahawa pengurangan pada 6 Jun hampir pasti tetapi pengurangan kadar selepas itu masih dalam perbincangan, mengambil kira ketidaktentuan inflasi dan penundaan  oleh Federal Reserve Amerika Syarikat terhadap pengurangan kadar mereka.

Kebanyakan penggubal dasar berpendapat bahawa Jun tidak akan menjadi pengurangan kadar yang tunggal, walaupun masa untuk tindakan lanjut tidak patut ditentukan terlebih dahulu, memberikan fleksibiliti kepada penggubal dasar dalam membuat perubahan mendadak mengikut keadaan ekonomi.

Pasaran kini melihat sehingga tiga pengurangan kadar faedah tahun ini, atau dua selepas Jun, kemungkinan besar pada bulan September dan Disember, di mana ECB juga menerbitkan unjuran ekonomi baru.

Inflasi zon eropah tetap stabil pada 2.4%  pada bulan lalu dan dijangka akan berada pada tahap ini untuk sisa tahun ini sebelum kembali ke sasaran 2% ECB pada 2025.

Penggubal dasar menekankan sepanjang laporan bahawa data yang masuk akan mengesahkan unjuran bank, yang meningkatkan keyakinan ECB dalam kualiti ramalan selepas beberapa tahun yang bergelora ketika angka-angka ini meleset jauh.

Walaupun ECB secara terbuka mengumumkan bahawa dasar tidak bergantung pada langkah-langkah Fed, keputusan yang diambil oleh bank pusat terbesar di dunia mempengaruhi syarat-syarat pembiayaan di seluruh dunia, membatasi kebebasan ECB kerana perbezaan kadar yang semakin meluas melemahkan euro dan meningkatkan inflasi yang diimport.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat