Pertumbuhan Ekonomi Kanada Tersasar Daripada Jangkaan! Ini Apa Para ‘Trader’ Perlu Ketahui

159

Pada Februari, Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) Kanada meningkat sebanyak 0.2%, kurang daripada jangkaan pasaran, dan ekonomi kemungkinan berkembang pada kadar tahunan sebanyak 2.5% dalam suku pertama, berdasarkan data yang diterbitkan pada hari Selasa.

Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan pertumbuhan GDP sebanyak 0.3% dalam bulan tersebut. Pertumbuhan Januari telah dinilai semula ke bawah kepada 0.5% dari 0.6% yang dilaporkan pada mulanya.

Dalam anggaran awal untuk bulan Mac, Jabatan Statistik Kanada memaklumkan GDP kemungkinan tidak berubah daripada Februari kerana peningkatan dalam utiliti serta hartanah, penyewaan, dan pelbagai barangan lain.

Dengan penyesuaian Januari dan anggaran Mac, pertumbuhan yang dianggarkan sebanyak 2.5% dalam suku pertama akan menjadi kadar pertumbuhan terpantas sejak suku pertama 2023.

Laporan GDP bulanan pada hari Selasa adalah berdasarkan output industri Kanada manakala angka suku pertama, yang akan dikeluarkan pada bulan hadapan, adalah berdasarkan pengiraan alternatif dan ianya boleh berbeza.

Bank of Canada mengharapkan pertumbuhan dalam suku pertama sebanyak 2.8% selepas peningkatan sebanyak 1% dalam suku keempat tahun 2023.

Pertumbuhan ekonomi terhenti dalam separuh kedua tahun lalu dan pemulihan sejak itu telah mengurangkan tekanan ke atas bank pusat untuk menurunkan kadar faedah bagi mengelakkan kejatuhan. Namun, pasaran wang melihat lebih daripada 50% kebarangkalian untuk pengurangan kadar pada pengumuman bank berikutnya pada 5 Jun.

Dolar Kanada sedikit lemah selepas data GDP dikeluarkan, dengan mata wang didagangkan sebanyak 0.44% lebih rendah pada C$1.3719 bagi setiap US dolar, atau 72.89 sen AS.

Bank of Canada telah meningkatkan kadar dasar faedah kepada tahap tertinggi dalam 23 tahun sebanyak 5% untuk menurunkan inflasi, dan mengatakan awal April bahawa pengurangan pada Jun adalah berkemungkinan  jika trend penyusutan inflasi baru-baru ini berterusan. Inflasi utama berada pada 2.9% pada Mac, kira-kira sejajar dengan jangkaan bank.

Pertumbuhan GDP pada Februari didorong oleh kenaikan bulanan kedua berturut-turut dalam industri perkhidmatan, menurut Statscan. Pengangkutan dan penyimpanan meningkat sebanyak 1.4% pada Februari, kadar pertumbuhan bulanan terbesar sejak Januari 2023, lapor agensi itu.

Sektor kewangan dan insurans berkembang untuk bulan ketiga berturut-turut pada Februari, lapor agensi itu, menambah bahawa harapan mengenai pengumuman kadar faedah menyebabkan aktiviti yang lebih tinggi daripada biasa dalam subsektor dana gegabah dan ekuiti dalam bulan tersebut.

Secara keseluruhan, sektor pengeluaran barang Kanada tidak berubah pada asas bulanan, manakala sektor perkhidmatan meningkat sebanyak 0.2%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat