Pertumbuhan GDP United Kingdom Sah Di Paras 0.2%, Pendapatan Benar Susut

44

Bacaan akhir pertumbuhan GDP United Kingdom suku pertama sah tidak berubah daripada bacaan awal 0.2% yang sejajar dengan jangkaan pasaran. Dari tahun ke tahun GDP juga tidak berubah dari jangkaan 2.0%.

Pertumbuhan dalam komponen sektor perkhidmatan dikaji semula kepada 0.1% dari 0.2% yang direkod sebelum ini. Komponen pengeluaran tidak berubah, manakala pertumbuhan dalam sektor pembinaan dinaikkan berbanding bacaan awal.

Pendapatan boleh guna isirumah susut 1.4% pada suku pertama yang terendah sejak suku pertama 2013. Terdapat kejatuhan dalam pendapatan benar dalam tiga suku berturut-turut iaitu kali pertama sejak 40 tahun lalu. Terdapat juga kejatuhan dalam nisbah simpanan kepada rekod terendah 1.7%.

Data pelaburan sejajar dengan jangkaan pasaran di mana merekod kenaikan 0.6%.

Data secara keseluruhan akan meletakkan kebimbangan terhadap perbelanjaan pengguna. Hal ini dilihat dipengaruhi oleh kuasa beli yang semakin merosot disebabkan pendapatan benar yang lemah.

Dalam konteks ini, trend di beberapa komponen ekonomi adalah penting dalam menentukan sama ada Bank of England akan menaikkan kadar faedah atau sebaliknya pada 2017.

Manakala dalam data berasingan, akaun semasa suku pertama hampir dengan jangkaan pasaran di paras 16.9 billion Pound dari 12.1 billion Pound sebelum ini.

Sterling kehilangan sedikit momentum sejak dua jam lepas dengan Gbp/Usd kini didagang di bawah 1.3000 setakat pukul 5.45 petang.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat