Pertumbuhan GDP US Positif, Komponen Inflasi Merosot

80

Pertumbuhan ekonomi (GDP) Amerika Syarikat naik 2.6% pada suku kedua dari 1.2% yang telah dikaji semula pada suku pertama. Ini adalah bacaan pertama dan akan dikaji semula dalam tempoh dua bulan akan datang.

Jangkaan bagi data kali ini adalah bacaan naik sebanyak 2.5% pada suku kedua.

Dalam komponen-komponen data GDP ini, Perbelanjaan Penggunaan Peribadi (Personal Consumption Expenditure, PCE) naik 2.8% pada suku kedua dari 1.9% yang dicatat sebelum ini.

Terdapat juga bacaan positif dalam pelaburan yang meningkat  2.0% berbanding kejatuhan 1.2% dicatat sebelum ini.  Perbelanjaan kerajaan pula menyumbang kenaikan 0.7% selepas merekod kemerosotan sebanyak 0.6% pada suku pertama. Eksport bersih pula hanya memberi sedikit sumbangan, di mana kadar pertumbuhan eksport dan import semakin perlahan dalam tempoh April hingga Jun.

Data secara keseluruhan dilihat masih tidak mampu mengalihkan keyakinan yang lebih kukuh terhadap pengembangan ekonomi di mana hanya terdapat sedikit bukti kepada tekanan inflasi.

Apabilan dilihat ke dalam komponen-komponen pendapatan yang menjadi proksi kepada pergerakan tren inflasi, data pendapatan peribadi di US meningkat $118.9 billion pada suku kedua berbanding yang dicatat pada suku pertama sebanyak $217.6 billion.

Pendapatan yang semakin rendah adalah disebabkan pengurangan kenaikan dalam kadar gaji.

Pendapatan boleh guna (disposable income) pula hanya meningkat $122.1 billion atau 3.5% pada suku kedua berbanding kenaikan $176.3 billion atau 5.1% yang dicatat pada suku pertama.

Pengurangan dalam data-data pendapatan ini memberi gambaran bahawa tekanan kenaikan kepada inflasi masih lagi lemah dan menyebabkan US dolar lemah sejurus data ini dikeluarkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat