PMI Malaysia Bakal Memulih Dalam Sektor Perkilangan, Tinggi Berbanding 2023

126

Aktiviti perkilangan Malaysia diramalkan terus meningkat dalam beberapa bulan ini berikutan data terkini yang menunjukkan penurunan sederhana dalam sektor pembuatan dalam tempoh satu setengah tahun.

Indeks Pengurus Pembelian (PMI) pembuatan pelarasan musim meningkat kepada 49.5 pada Februari iaitu paras tertinggi sejak September 2022. Bacaan melebihi 50 menunjukkan perkembangan dalam aktiviti pembuatan dan jika kurang maka adalah sebaliknya.

Menurut Public Investment Bank, indeks pengurus pembelian Malaysia berkemungkinan mencerminkan arah aliran global yang sebenar. Jangkaan pertumbuhan dalam pasaran semikonduktor global menghimpit tempoh penting bagi sektor pembuatan Malaysia.

Penghantaran produk elektrik dan elektronik termasuk semikonduktor biasanya menyumbang 40% daripada jumlah eksport kasar Malaysia.

Aktiviti perkilangan di Malaysia kebanyakannya ketinggalan daripada hab kilang lain di Asia termasuk Korea Selatan dan Taiwan yang memulih di saat berlakunya kemerosotan di China. Di Asia Tenggara, Singapura dan Vietnam telah meningkat lebih awal.

Sektor pembuatan China telah mengalami penguncupan untuk bulan kelima berturut-turut dengan PMI jatuh kepada 49.1 pada Februari. Sebaliknya, Caixin-Markit PMI Manufacturing yang lebih memfokuskan pada perusahaan swasta yang lebih kecil telah mengenepi sehingga 50.9.

Peningkatan PMI pembuatan Malaysia menandakan prestasi perdagangan luar yang lebih mengembang dalam beberapa bulan akan datang. Perdagangan serantau khususnya Asia mungkin kekal pada trajektori menaik.

MIDF berkata adalah optimis bahawa perdagangan luar Malaysia akan pulih dengan stabil tahun ini dengan eksport berkembang 5.2% tahun ini dan disokong oleh permintaan global yang semakin meningkat dan harga komoditi yang stabil.

S&P Global, yang menyusun tinjauan PMI Malaysia berkata data menunjukkan bahawa kedua-dua keluaran dalam negara kasar dan pengeluaran pembuatan ditetapkan positif pada suku pertama 2024.

Eksport barangan perkilangan dijangka berkembang 5.5% tahun ini berikutan penguncupan 5.3% pada 2023 menurut ramalan rasmi. Secara amnya, kerajaan mengunjurkan pertumbuhan ekonomi meningkat kepada 4.0%-5.0% tahun ini daripada 3.7% pada 2023.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat