Powell Beri Amaran, Langkah Kawal Inflasi Akan ‘Sakitkan’ Ekonomi

457

Usaha untuk mengawal inflasi boleh menyebabkan sedikit ‘kesakitan’ kepada ekonomi, kata Pengerusi Federal Reserve (Fed) Jerome Powell pada Khamis.

Bagaimanapun, beliau mengatakan memerangi inflasi tetap menjadi keutamaannya kerana ekonomi akan lebih terkesan jika ia tidak dikawal.

Ketika temu bual bersama Marketplace, Powell juga memberitahu bahawa beliau tidak boleh menjanjikan peralihan yang selamat dalam ekonomi ketika Fed menaikkan kadar faedah untuk menangani inflasi yang meningkat ke paras tertinggi 40 tahun.

Hal ini kerana, bagi mengembalikan inflasi ke sasaran 2% sambil mengekalkan pasaran buruh yang kukuh, adalah agak mencabar untuk mencapainya sekarang.

Powell turut mengakui untuk mengelak daripada kemelesetan berikutan pengetatan dasar yang agresif akan menjadi satu cabaran kepada bank pusat, berikutan pasaran buruh yang ketat turut mendorong kenaikan upah.

Ketua bank pusat AS itu juga mengatakan beliau tidak pasti sejauh mana perbezaan yang akan dibuat untuk bertindak lebih cepat tetapi akan melakukan yang terbaik selagi diperlukan.

Minggu lalu, Fed telah bersetuju untuk meningkatkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas dan pasaran kini menjangkakan bank pusat itu akan meneruskan kenaikan tersebut sehingga akhir tahun.

Powell bagaimanapun telah mendapat kritikan kerana kelewatan Fed dalam menaikkan kadar dan menghentikan program pembelian bonnya walaupun inflasi meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat