Powell: The Fed Bakal Bertindak Lebih Tegas Dan Bersepadu Dalam Tangani Inflasi!

394

Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell menyatakan bahawa bank pusat sedang memberi tumpuan sepenuhnya untuk menurunkan inflasi yang tinggi untuk mengelakkannya daripada berakar umbi seperti yang berlaku pada 1970-an.

Kata Powell pada hari ini dalam sebuah persidangan maya, “Adalah pandangan kami, dan pandangan saya, bahawa kami perlu bertindak sekarang dengan lebih tegas dan meneruskan sehingga tugas itu selesai”.

Encik Powell mengulangi tema teras ucapannya pada simposium perbankan pusat tahunan di Jackson Hole, Wyo., dua minggu lalu. Beliau berkata beliau telah memilih untuk menyampaikan “mesej ringkas dan bersasar” pada acara itu untuk menekankan komitmen menyeluruh Fed untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran 2%.

Powell menyatakan bahawa pengajaran utama daripada inflasi yang tinggi pada 1970-an dan langkah agresif yang diambil oleh Pengerusi Fed Paul Volcker pada awal 1980-an untuk menurunkan inflasi adalah penting bagi mengelakkan isi rumah dan perniagaan terjejas dan menghalang sektor tersebut daripada menjangkakan inflasi meningkat.

“Orang ramai telah benar-benar memikirkan inflasi yang lebih tinggi sebagai norma dan menjangkakan ia berterusan, dan itulah yang menjadikannya sangat sukar untuk menurunkan inflasi dalam kes itu,” kata Powell. Tambah beliau”semakin lama inflasi kekal di atas sasaran, semakin besar risiko orang ramai mula melihat inflasi yang lebih tinggi sebagai norma dan yang mempunyai kapasiti untuk benar-benar meningkatkan kos menurunkan inflasi. ”

Para pelabur menjangkakan 75% kebarangkalian bahawa the Fed akan menaikkan kadar sebanyak 0.75 mata lagi pada bulan ini. Naib Pengerusi Fed Lael Brainard, penasihat dasar kanan kepada Poweel menyatakan keutamaan mengenai saiz kenaikan seterusnya, tetapi menekankan keperluan untuk kadar meningkat.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat