Pra-tinjau NFP: Pasaran Pekerjaan AS Dijangka Lemah?

646

Para pelabur bersiap siaga menanti pengeluaran laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat yang dijangka akan menunjukkan pertumbuhan lebih perlahan pada bulan pertama 2022.

Menyingkap kembali beberapa data ekonomi yang telah diterbitkan pada minggu ini, data pekerjaan sektor swasta ADP menunjukkan catatan lemah pada Januari dengan penguncupan ketara.

Bukan itu sahaja, tetapi ia juga merupakan penurunan pertama dalam perubahan pekerjaan ADP sejak Disember 2004.

Ini turut disusuli oleh bacaan indeks komponen pekerjaan perkhidmatan ISM yang menunjukkan penurunan kepada 52.3 daripada 54.7 pada bulan lepas, iaitu paras paling lemah sejak Oktober.

Hal ini secara tidak langsung memberi bayangan suram terhadap bacaan data NFP yang bakal diterbitkan pada malam ini.

Walaupun begitu, jumlah tuntutan pengangguran AS pula menunjukkan angka yang berbeza dengan mencatatkan penurunan dan lebih baik daripada jangkaan pada minggu lepas sedikit meredakan kegelisahan pelabur.

Ekonomi AS dijangka akan menambah sebanyak 110,000 pekerjaan pada Januari, turun sedikit dari bacaan yang direkodkan sebelumnya sebanyak 199,000 yang juga telah mengecewakan pasaran pada Disember.

Sementara kadar pengangguran pula diunjurkan tidak berubah pada tahap semasa 3.9%, dengan pertumbuhan upah sedikit menurun kepada 0.5% daripada 0.6%.

Apa pandangan anda mengenai angka NFP yang akan dikeluarkan malam ini?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat