Presiden Brazil Buka Mata Terhadap Kripto!

189

Kelulusan oleh Senat dan Dewan Timbalan telah memudahkan rancangan Presiden Jair Bolsonaro dari Brazil untuk melaksanakan rang undang-undang mengenai peraturan pasaran mata wang kripto.

Dimaklumkan bahawa setiap syarikat terlibat dalam kripto haruslah menyesuaikan diri dengan peraturan baharu itu yang akan dikuatkuasakan dalam tempoh 180 hari agar mereka tidak membuat sebarang kesilapan.

Antara kelebihan rang undang-undang berikut adalah membenarkan syarikat kripto berdaftar yang tawarkan perkhidmatan pembiayaan aset digital ataupun penukaran aset kripto kepada mata wang negara untuk tubuhkan pejabat fizikal.

Selain daripada itu, undang-undang tersebut juga membuka peluang kepada agensi persekutuan baharu untuk mengawal selia syarikat aset digital dan wujudkan lesen kepada penyedia perkhidmatan aset maya.

Sementara aset digital yang dianggap sebagai sekuriti akan diawasi oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Brazil (SEC) manakala aset digital bukan sekuriti dikawal oleh syarikat belum ditubuhkan.

Pada sisi berbeza, Indonesia pula kini sedang bergelut dalam rang undang-undang yang memindahkan peraturan kripto kepada Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan, namun menjauhi daripada Agensi Kawal Selia dagangan Niaga Hadapan Komoditi.

Manakala Pentadbir Sekuriti Kanada dilaporkan telah menetapkan peraturan pada minggu lalu yang melarang penyedia untuk mendagangkan margin mata wang kripto kepada rakyat negara tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat