PREVIEW News Besar Matawang GBP – Tumpu Perhatian Kepada BoE Pukul 8 Malam Ini

1,233

Satu lagi bank pusat utama akan menetapkan polisi monetari pada Khamis iaitu Bank of England (BoE). BoE dijangka akan mengekalkan kadar faedahnya dalam pengumuman pada pukul 8 malam Khamis.

Adalah satu perkara yang mengejutkan jika BoE menaikkan kadar faedahnya malam ini. Kejutan ini akan menyebabkan lonjakan matawang GBP di mana GBP/USD mungkin akan naik melebihi 100 pip dan GBP/JPY boleh naik sehingga lebih dari 150 pip. Tetapi, kenaikan kadar faedah malam ini adalah satu perkara yang hampir MUSTAHIL.

Dalam mesyuarat sebelum ini, bank pusat telah mengubah panduan (guidance) yang diberikan kepada pasaran terhadap kadar faedah. Data ekonomi baru-baru ini dilihat tidak cukup untuk bank pusat mengubah pendirian semasa BoE dengan data inflasi CPI yang jatuh melebihi jangkaan, tetapi data kadar gaji membuat kenaikan yang memberangsangkan pada Rabu.

Pasaran akan memberi perhatian terhadap kenyataan bank pusat tentang kadar faedah khususnya dari segi ‘berapa pantaskah ia akan dinaikkan’? dan ‘adakah ia akan dinaikkan lebih awal’? Jika jawapan kepada soalan-soalan ini positif, sudah tentu ia akan menyebabkan kenaikan matawang GBP.

Kenapa GBP boleh naik disebabkan perkara ini?

Ini kerana, ia akan menyebabkan jangkaan terhadap kenaikan kadar faedah pada Mei semakin tinggi. Kini pasaran telah menyerap (priced-in) lebih daripada 80% kenaikan kadar faedah BoE pada bulan Mei dan juga satu lagi kenaikan kadar faedah pada November.

Data inflasi yang dikeluarkan pada Selasa kurang daripada jangkaan dengan bacaan tahunan 2.7% yang kurang daripada ramalan 2.8%. Bacaan inflasi kali ini susut daripada bacaan 3.0% sebelum ini. Bagaimanapun, bacaan kadar gaji (Average Earning Index) pada Rabu naik lebih daripada jangkaan sekaligus mengimbangi kejatuhan data inflasi CPI pada Selasa.

Tumpuan malam ini juga akan terarah kepada pattern undian oleh Majlis Monetari bank pusat. Ketika ini pasaran menjangka undian adalah 9-0 di mana semua ahli BoE bersetuju untuk mengekalkan kadar faedah di paras 0.50%. Jika ada salah seorang dariapda ahli mengundi untuk menaikkan kadar faedah berkemungkinan kita akan melihat lonjakan oleh matawang GBP pada pukul 8 malam, tetapi ia juga akan banyak bergantung kepada kenyataan polisi yang dikeluarkan.

>>>PELAJARI ANALISIS FUNDAMENTAL KLIK SINI.<<<

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat