Preview News Besar NFP Amerika Syarikat Malam Ini

92

US dolar minggu ini membuat kenaikan signifikan yang banyak disokong oleh kelulusan reformasi cukai U.S. Walaupun berhadapan dengan sedikit tekanan pada Selasa dan Rabu yang disebabkan potensi ‘government shutdown‘ Amerika Syarikat, kini US dolar mula membuat kenaikan sejak Khamis yang disokong kelulusan enat terhadap rundingan bersama rang undang-undang cukai dengan House of Representative.

Kenaikan US dolar berterusan hari ini apabila Kongres meluluskan tambahan dana kepada kerajaan AS untuk mengelak daripada penutupan kerajaan (government shutdown). Hal ini diluluskan pada awal pagi Jumaat yang menyebabkan USD/JPY membuat kenaikan sejak awal sesi Asia.

Kita lupakan sejenak event dan data yang telah dikeluarkan dan beri perhatian kepada data pekerjaan Amerika Syarikat malam ini iaitu NFP (non-farm payroll)

Inilah data yang paling ditunggu-tunggu oleh pasaran setiap bulan kerana impaknya yang tinggi.

Ada tiga data pekerjaan yang akan dikeluarkan pada malam ini iaitu Average hourly earnings (kadar gaji), Non-Farm employment change (perubahan jumlah pekerjaan) dan Unemployment rate (kadar pengangguran).

Berikut merupakan jangkaan pasaran bagi data-data kali ini:
  • Average hourly earnings dijangka meningkat kepada 0.3% berbanding dengan data sebelum ini yang tidak berubah (0%).
  • 198,000 pekerjaan baru dijangka akan bertambah dalam ekonomi untuk bulan November berbanding tambahan 261,000 pekerjaan pada Oktober.
  • Kadar pengangguran dijangka kekal di paras 4.1%.
Analisis data-data berkaitan

Ada beberapa petunjuk yang kita boleh lihat malam ini sebagai gambaran kepada data sebenar ketiga-tiga data pekerjaan malam ini. Antaranya adalah:

ISM manufacturing PMI

Data ini lebih mudah disebut sebagai indeks sektor pembuatan Amerika Syarikat yang mengukur aktiviti ekonomi dalam sektor pembuatan US. Data ini merosot untuk bulan lalu kepada 58.2 berbanding 58.7 pada Oktober. Hal ini menunjukkan sektor pembuatan yang terus meleset sejak September. Bacaan komponen dalam indeks ini yang perlu diberi perhatian adalah indeks pekerjaan (employment index) yang meleset kepada 59.7 berbanding 59.8 sebelum ini.

ISM non-manufacturing PMI

Ini adalah indeks sektor perkhidmatan di Amerika Syarikat yang mewakili sejumlah besar aktiviti ekonomi secara keseluruhan di negara ini. Oleh itu, data ini lebih penting berbanding dengan data ISM manufacturing PMI. Sektor ini juga jatuh pada November kepada 57.4 dari 60.1 sebelum ini. Bacaan komponen indeks pekerjaan pula jatuh kepada 55.3 daripada 57.5 sebelum ini.

ADP-NFP

ADP non-farm payroll ialah data yang menunjukkan perubahan tenaga kerja dalam negara US yang hanya melibatkan sektor swasta. Data ini dikeluarkan oleh ADP (Automatic Data Processing, Inc). Manakala data NFP malam ini dikeluarkan sendiri oleh Jabatan Buruh US yang mengira perubahan tenaga kerja dalam sektor kerajaan dan swasta.

Data ADP pada Rabu merekodkan tambahan 190,000 pekerjaan pada lebih daripada jangkaan pasaran 189,000. Data NFP malam ini pula dijangka meningkat 198,000.

Namun, harus diingat data ADP-NFP untuk bulan-bulan yang lalu juga seringkali menunjukkan bacaan yang tidak sejajar dengan bacaan NFP. Sebab itu, sebagai retail-trader (pedagang runcit) kita tidak boleh terlalu bergantung kepada bacaan-bacaan petunjuk seperti ADP-NFP untuk meramalkan NFP.

Kesan kepada US Dolar

Walaupun dengan jangkaan yang positif ini, pasaran tetap akan meneliti bacaan Average Hourly Earnings atau secara mudahnya ‘kadar gaji’. Dengan pasaran menjangka kenaikan kadar gaji 0.3%, ia akan memberi kesan negatif kepada US dolar jika data sebenar malam ini meleset daripada jangkaan tersebut.

Untuk melihat kesan data ini kepada US dolar, kita perlu melihat bagaimana data malam ini boleh memberi kesan kepada polisi monetari The Fed. Dengan jangkaan satu lagi kenaikan kadar faedah tahun ini, data proksi kepada inflasi iaitu Average Hourly Earnings akan menjadi tumpuan pasaran.

Tumpuan The Fed ketika ini adalah data inflasi dengan andaian bahawa pasaran pekerjaan kekal kukuh. Dengan perancangan pengetatan polisi bank pusat di masa akan datang, ahli The Fed perlu melihat tren inflasi di Amerika Syarikat bagi menyokong unjuran yang telah dibuat dalam pengetatan polisi di masa hadapan.

Oleh itu, Average Hourly Earnings akan terus menjadi perhatian pasaran malam ini.

Walaupun dengan tambahan pekerjaan yang positif berbanding jangkaan, namun jika data gaji ini meleset akan menyebabkan satu kelemahan US dolar malam ini.

Dengan jangkaan data NFP sebanyak 198,000 pekerjaan bulan lalu, bacaan dalam julat 170,000 sehingga 200,000 dilihat tidak banyak memberi kesan kepada kelemahan US dolar dengan andaian ceteris-paribus (pembolehubah lain tidak berubah).

Jika data pekerjaan melebihi 200,000 dan data kadar gaji menepati jangkaan 0.3% atau naik lebih daripada itu, pasaran dijangka akan melihat pengukuhan US dolar.

Jika data pekerjaan melebihi 200,000 tetapi data gaji meleset daripada jangkaan 0.3% contohnya hanya merekodkan kenaikan 0.1%, sebarang spike ke atas oleh USD/JPY akan diikuti dengan kejatuhan selepas itu.

Namun, jika data pekerjaan meleset jauh daripada 200,000 contohnya 150,000 dengan kombinasi kadar gaji yang meleset kepada 0.1%, kita akan melihat junaman USD/JPY sejurus data dikeluarkan.

 

Nak belajar analisis Fundamental? Klik sini

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat