Pulak?! Trump Ni Spoil La!

990

Sentimen pasaran terus tertekan selepas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memberi isyarat bahawa beliau mungkin tidak akan menandatangani pakej bantuan coronavirus $900 bilion.

Dalam sebuah video yang disiarkan di akaun Twitternya, Trump mengatakan bahawa rang undang-undang itu merangkumi perkara yang ‘boros dan tidak perlu’.

Beliau menuntut agar penggubal undang-undang meningkatkan bantuan cek kerana bayaran yang diterima rakyat Amerika adalah sangat kecil dengan ditingkatkan daripada $600 kepada $2,000 atau $4,000.

Trump menggesa supaya Kongres untuk meminda rang undang-undang tersebut, dengan memberi isyarat sekiranya rang undang-undang tidak sesuai, beliau tidak akan menerimanya.

Kongres kini mempunyai masa sehingga Isnin depan untuk mengubah rang undang-undang perbelanjaan tersebut.

Matawang utama yang masih dipengaruhi oleh kebimbangan terhadap varian baharu coronavirus terhadap ekonomi, terus didagangkan di bawah tekanan.

Euro susut di bawah paras harga 1.22000 berikutan pengukuhan US dolar berbanding kebanyakan matawang utama.

Sementara itu, ketidakpastian mengenai perjanjian perdagangan Brexit juga terus menekan dagangan pound sterling. Harapan untuk EU dan UK mencapai kesepakatan mengenai isu perikanan hancur pada sesi New York selepas ketua perunding Brexit EU, Michel Barnier memberitahu negara anggota bahawa perikanan masih menjadi penghalang pada perjanjian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat