Pulau Pinang Terima Pelaburan $120 Juta Daripada Korea Selatan

545

Simmtech Co Ltd yang merupakan syarikat semikonduktor di Korea Selatan akan membuat pelaburan sebanyak $120 juta (+RM500 juta) untuk membangunkan kilang pertamanya di Asia Tenggara.

Lokasi pembangunan berkenaan akan didirikan di Taman perindustrian Batu Kawan, Pulau Pinang.

Pengarah urusan SimmTech Asia Tenggara, Jeffery Chun mengatakan keputusan untuk membangunkan kilang pembuatan berskala besar pertama syarikat di Pulau Pinang adalah secara semula jadi.

“Pulau Pinang adalah sebuah rantau yang memiliki latar belakang ekosistem elektrik dan elektronik (E&E) yang kukuh serta akses ke perniagaan dan sumber tempatan,” tambahnya.

Chun juga menjelaskan bahawa ini adalah fasa pelaburan yang pertama kami dan kebanyakannya akan dilaksanakan semasa projek pembinaan dalam tempoh dua tahun akan datang.

Kilang papan litar bercetak (PCB) semikonduktor dan substrat pembungkusan di Pulau Pinang akan menjadi kilang pertama dibangunkan di Asia Tenggara yang mana ketika ini Simmtech hanya beroperasi di Korea Selatan, China dan Jepun.

Menurut Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata kilang Simmtech yang berkeluasan 7.2 hektar di Pulau Pinang ini dijangka bakal mencipta 1,200 pekerjaan bernilai tinggi dalam segmen kejuruteraan pembuatan dan pengurusan kualiti.

Sementara itu, Chun juga berharap agar kedatangan Simmtech akan dapat mewujudkan hubungan yang baharu dengan Korea Selatan sebagai negara yang terkenal dalam bidang teknologi global.

Pembinaan kilang itu dijangka akan selesai menjelang awal tahun depan dan operasi serta penghantaran produk dari kilang baharu dijadualkan pada separuh pertama tahun hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat