Ramalan Harga Emas: Adakah XAU/USD Akan Pulih?

1,281

[Analisa Tajaan oleh Saracen Markets]

  • Harga emas mencabar paras sokongan $1,963 pada awal Selasa.
  • Dolar Amerika Syarikat (USD) alami kemerosotan selepas pengumuman pakej rangsangan ekonomi China sebelum terbitan data Keyakinan Pengguna AS.
  • Harga emas kekalkan keuntungan yang kukuh di atas $1,950, pulih daripada paras terendah enam hari pada awal Selasa.

Pakej rangsangan ekonomi China yang telah diumumkan menghidupkan semula harga emas

Pada Isnin, pemimpin tertinggi China telah berjanji untuk meningkatkan sokongan dasar bagi ekonomi dalam usaha mengatasi pemulihan selepas COVID.

Institusi kewangan negara China telah meramalkan pemotongan kadar dan cukai oleh pihak berkuasa.

Saham di China dan Hong Kong telah melonjak dengan optimisme pakej rangsangan ekonomi tersebut.

Tumpuan kepada FED

Pasaran kewangan kekal relatif tenang pada awal hari ini ketika para pelabur menunggu keputusan mesyuarat dasar Bank Pusat Amerika Syarikat (Fed).

Setelah pengumuman keputusan kadar dan kenyataan dasar yang akan diumumkan pada awal pagi nanti, Pengerusi Jerome Powell akan memberi ucapan mengenai pandangan dasar dan menjawab soalan dalam sidang akhbar.

Pasaran menjangkakan FED untuk menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas.

Namun berdasarkan pemerhatian kami, pengumuman kenaikan kadar faedah tidak akan memberikan impak volatiliti yang besar terhadap pasaran.

Ini kerana para pelabur memberikan fokus dan perhatian terhadap petunjuk dan langkah-langkah yang akan dilakukan oleh FED seterusnya pada sesi ucapan nanti terhadap penetapan kenaikan kadar faedah seterusnya sama ada menghentikan buat seketika atau tidak.

Analisis Teknikal Harga Emas: “Daily Chart”

Harga emas telah diniaga rendah pada hari selasa yang lepas, dan telah melakukan “Dip Buy” pada pada paras harga $1950.

Pada sesi dagangan London hari ini harga emas dilihat bermain di sekitar paras $1,970.

Jika sesi dagangan emas hari ini ditutup pada atas paras harga $1,970-$1,987, pasaran bakal menyaksikan harga emas untuk membentuk corak “New High” bagi Julai 2023 yang dijangkakan di sekitar paras harga $2,000.

Namun jika sebaliknya, paras $1,940 akan menjadi “Support” yang kukuh. Akan tetapi, jika tekanan penjualan harga emas dilihat meningkat, maka $1,918 dilihat akan menjadi tumpuan “Dip Buy” para pelabur.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat