Ramalan Harga Emas XAU/USD: Mampukah Permintaan Emas Kekal Bertahan?

929

[Artikel Tajaan]

Kenyataan “Dovish” yang telah dinyatakan oleh pengerusi Fed Jerome Powell awal pagi tadi telah memberikan impak kuat terhadap matawang dolar Amerika.

Emas dilihat telah diniagakan tinggi sehingga paras  $2,336 sejurus kenyataan dikeluarkan. Fed dilihat masih lagi mengekalkan kadar faedah pada mesyuarat FOMC awal pagi tadi.

Kebimbangan risiko kenaikan inflasi berikutan lonjakan harga minyak membuatkan Fed lebih berhati-hati di dalam menilai semula keputusan.

Pasaran kini melihat pelan pelaksanaan kadar faedah bakal dilakukan pada September 2024.

Walaupun begitu, pada akhir sesi dagangan hujung minggu ini, pasaran bakal disajikan laporan data pekerjaan Amerika.

Analisa Teknikal
Berdasarkan carta harian, paras harga $2,300 bakal menjadi tumpuan. Sekiranya paras harga tersebut gagal ditembusi emas dijangka akan menuju ke paras $2,340 dan seterusnya ke paras $2,370.

Namun jika sebaliknya $2,280 bakal menjadi penghalang dan sekiranya harga terebut berjaya ditembusi, paras harga $2,240 menjadi halangan seterusnya.

Nak baca lebih lagi? Dapatkan Market Outlook yang menjadi rujukan institusi dan pedagang profesional. Daftar akaun trading bersama Saracen Markets segera untuk dapatkannya. – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat