RBA Tingkatkan Benteng Pertahanan, AUD Mengukuh!

253

Reserve Bank of Australia (RBA) kembali membeli bon kerajaan 3 tahun buat kali kedua minggu ini untuk terus mempertahankan sasaran hasil bon kerajaan daripada meningkat di atas 0.10% disebabkan peningkatan harga komoditi dan inflasi global sejak akhir-akhir ini.

Walaupun dengan pengumuman terbaru oleh bank pusat itu, namun, hasil bon 3 tahun Australia tetap mempamerkan peningkatan sekitar 0.14%. Sementara hasil bon 10 tahun juga melonjak pada 1.737%, iaitu paling tinggi dalam tempoh 21 bulan.

RBA hari ini membeli bon sebanyak A$ 5 bilion, pembelian kedua yang dibuat minggu ini selepas pembelian A$1 bilion pada hari Isnin tidak banyak memberi kesan di tengah-tengah arus reflasi perdagangan yang semakin meningkat.

Bank pusat juga mengumumkan bahawa ia akan membeli sekuriti A$3 bilion yang matang pada April 2023 dan 2024, serta A$2 bilion dari November 2028 sehingga 2031 di bawah program pelonggaran kuantitatifnya.

Peningkatan dalam hasil bon Australia telah mendorong dagangan dolar Aussie melonjak ke tahap ketinggian terbaru 3 tahun pada sesi Asia, menghampiri paras harga 0.8000 berbanding USD.

Sementara itu, hasil bon 10 tahun New Zealand turut meningkat tinggi pada 1.875%. Dolar kiwi kekal didagangkan menguat selepas merekodkan ketinggian terbaru 3 tahun pada sesi sebelum ini, yang disokong oleh keputusan mesyuarat polisi Reserve Bank of New Zealand (RBNZ).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat