Rishi Sunak Tersepit, Janjikan Pengurangan Cukai 17 Bilion Kepada Rakyat UK!

150

Perdana Menteri Rishi Sunak telah berjanji untuk mengurangkan cukai sebanyak 17 bilion pound ($21.7 bilion) untuk pekerja jika beliau dipilih semula, dalam usaha terakhir untuk mengubah keputusan tinjauan yang meletakkan beliau pada laluan kekalahan besar dalam pilihan raya Britain pada 4 Julai.

Dengan Parti Konservatifnya secara konsisten ketinggalan kira-kira 20 mata di belakang Parti Buruh pimpinan Keir Starmer dalam tinjauan, Sunak membuat rayuan baru pada hari Selasa kepada apa yang digambarkan oleh seorang ahli parlimen Konservatif dengan menjanjikan pengurangan cukai selanjutnya jika mereka memberi undi kepada beliau.

Manifesto parti bertujuan untuk meletakkan pengurangan cukai sebagai teras kempen, dengan pasukan Sunak percaya bahawa langkah ini akan memberi tekanan kepada Parti Buruh, yang secara tradisinya dilihat sebagai parti cukai dan perbelanjaan. Starmer telah mengatakan bahawa partinya tidak akan menaikkan cukai utama.

Sunak, seorang bekas pegawai bank pelaburan berusia 44 tahun, mengakui bahawa rakyat kecewa dengan beliau dan partinya selepas 14 tahun berkuasa, yang pada masa-masa tertentu dipenuhi oleh kekacauan politik dan skandal, di mana banyak pihak mereka berhadapan kesukaran untuk mencukupi keperluan.

Dua kejutan berganda dari pandemik Covid dan lonjakan harga tenaga telah menyebabkan harga pengguna meningkat 21% dalam tempoh tiga tahun, beban cukai telah meningkat kepada tahap tertinggi sebagai bahagian daripada ekonomi sejak selepas Perang Dunia Kedua, dan perkhidmatan awam yang gagal telah mencipta rasa tidak puas hati.

Namun, Sunak berhujah bahawa ekonomi akan pulih dan jika dipilih semula, beliau akan mengurangkan cukai gaji untuk pekerja bagi menghidupkan semula pertumbuhan ekonomi.*

Pengurangan cukai terbesar  yang menyumbang 10 bilion pound daripada pengurangan 17 bilion pound yang dirancang  adalah pemotongan 2 mata peratusan dalam kadar Insurans Nasional yang dibayar oleh pekerja, yang akan berkuat kuasa menjelang April 2027.

Parti Konservatif juga kini berhadapan cabaran daripada parti Reform UK sayap kanan, yang, di bawah pimpinan kempen Brexit Nigel Farage, telah berikrar untuk memimpin “pemberontakan” terhadap Konservatif.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat