Risiko Pada Dagangan Sterling Memberi Potensi Penurunan Sehingga 200 PIPS Pada GBP/USD

696

Matawang Pound Sterling dijangka akan terus didagangkan berisiko pada minggu ini berikutan kebimbangan pasaran terhadap pengakhiran Brexit pada penghujung bulan ini.

Tarikh akhir Brexit ditetapkan pada 29 Mac ini di mana Britain dijadualkan akan berundur dari gabungan negara Kesatuan Eropah. Perdana Menteri Britain Theresa May telah menggesa Kesatuan Eropah untuk membuat pertimbangan terakhir dengan menawarkan perubahan pada perjanjian Brexit. Dengan itu telah melihatkan dagangan Sterling terus merosot pada Jumaat lalu.

Matawang USD turut didagangkan lemah pada Jumaat sejurus selepas laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat dikeluarkan. Laporan yang dikeluarkan dilihat agak bercampur-campur dengan kadar pertambahan pekerjaan yang rendah manakala kadar purata pendapatan serta kadar pengangguran pula mencatatkan bacaan yang positif.

Penganalisis melihat dagangan USD berkemungkinan masih positif pada minggu ini. Pertambahan pekerjaan yang sangat rendah pada bacaan kali ini tidak mengejutkan pasaran berikutan pertambahan yang tinggi telah dicatatkan pada bacaan bulan sebelumnya. Tambahan lagi, kadar pengangguran turut mencatatkan peratusan yang menurun walaupun kadar pertambahan pekerjaan dicatatkan rendah.

Jika dilihat pergerakan harga pada chart pasangan matawang GBP/USD, corak pergerakan harga cenderung membuat penurunan sepanjang minggu lalu berikutan kebimbangan pelabur terhadap isu Brexit terus melanda dengan tempoh rundingan yang semakin suntuk buat PM May.

Walaupun USD sedikit melemah susulan laporan pekerjaan NFP dikeluarkan pada Jumaat, namun harga masih dilihat menyambung penurunan dengan isyarat pergerakan yang lemah oleh Pound Sterling.

Harga yang membuat penurunan pada Jumaat lalu telah menyentuh paras support MagicS2 pada indicator Moshed Magic Line yang berada di sekitar paras tumpuan harga 1.3000 pada chart GBP/USD.

Dagangan bersambung pada sesi pasaran Asia hari ini melihatkan harga dibuka lebih rendah dan turun menguji paras support 1.2964 (MagicS1) pada indicator Moshed Magic Line hari ini.

Berkemungkinan harga akan membuat kenaikan menguji dahulu paras Magic Pivot 1.3036 hari ini dan jika harga kembali menyambung penurunan, potensi pergerakan harga boleh mencecah sekitar 200 pips penurunan menuju ke paras support 1.2846 (MagicS3).

Namun jika harga berjaya membuat kenaikan ke paras lebih tinggi, paras SBR (support become resistance) pada 1.31200 bakal diuji harga sebelum kenaikan seterusnya akan menguji zon resistance sekitar paras 1.3201 (MagicR3).

Lihat gambar chart pasangan matawang GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda. Perhatikan paras tumpuan yang telah digariskan pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda membuat keputusan dagangan yang lebih tepat.

Paras support: 1.2964, 1.2918, 1.2846.

Paras resistance: 1.3083, 1.3155, 1.3201.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat