Rusia Di Ambang Kegagalan Bayar Hutang

1,233

Rusia gagal membayar hutang luar negaranya (default) buat kali pertama sejak 1918 selepas terlepas tarikh akhir pada Ahad (26 Jun).

Sekatan yang bertimpa-timpa dari negara Barat telah menimbulkan kesukaran untuk Rusia membayar hutang kepada pemiutang antarabangsa walaupun mereka mempunyai wang untuk berbuat demikian.

Kremlin sepatutnya membayar faedah $100 juta ke atas dua bon, di mana setiap satunya adalah dalam dolar Amerika dan euro pada 27 Mei. Pembayaran itu mempunyai tempoh penangguhan (grace period) selama 30 hari, yang telah tamat pada 26 Jun atau hari Ahad.

Menurut Rusia, pembayaran tersebut telah dibuat kepada Euroclear, sebuah bank yang akan mengagihkan bayaran kepada pelabur.

Bagaimanapun, wang itu tersekat di sana dan para pemiutang belum menerimanya dalam tempoh tersebut, menyebabkannya Rusia dianggap sebagai gagal membayar hutang.

Kegagalan tersebut nampaknya tidak dapat dielakkan apatah lagi selepas Perbendaharaan AS memutuskan untuk menamatkan pengecualian khas yang membenarkan Rusia membayar faedah kepada pelaburnya pada 25 Mei.

Sebagai penyelesaian, Presiden Vladimir Putin mengumumkan semua pembayaran hutang pada masa hadapan akan dibuat dalam mata wang rubel melalui bank Rusia, National Settlements Depositry, walaupun kontrak memerlukannya untuk membayar dalam dolar atau mata wang antarabangsa lain.

Walaupun begitu, tanpa tarikh akhir yang tepat dinyatakan dalam prospektus, peguam berkata Rusia mungkin mempunyai masa sehingga penghujung hari perniagaan berikutnya untuk membayar pemegang bon.

Kali terakhir Rusia gagal membayar hutang asingnya adalah pada tahun 1918, semasa Revolusi Bolshevik apabila pemimpin baharu pada ketika itu, Vladimir Lenin enggan membayar hutang Empayar Rusia.

Sementara pada tahun 1998, Rusia gagal membayar hutang pembayaran bon domestiknya ketika negara itu digegarkan oleh krisis rubel, tetapi berjaya membayar hutang luar negaranya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat