Rusia Pula ‘Claim’ Vaksin Covid-19 Mereka Berkesan!

745

Menurut sebuah pengumuman yang dikemukakan, vaksin Sputnik V milik Rusia didakwa mencatatkan keberkesanan sebanyak 92% untuk melindungi rakyat dari Covid-19 menurut hasil percubaan sementara yang dijalankan.

Selain itu, keputusan awal adalah yang kedua yang diterbitkan dari percubaan manusia tahap akhir dalam usaha global untuk menghasilkan vaksin yang dapat menghentikan wabak yang telah membunuh lebih dari 1.2 juta individu dan merosakkan ekonomi dunia.

Walaupun para pakar mengatakan data Rusia mendorong dan memperkuat gagasan bahawa pandemik dapat dihentikan dengan vaksin, mereka memberi amaran bahawa hasilnya hanya berdasarkan sebilangan kecil sukarelawan yang menjalani percubaan setelah disahkan positif Covid-19.

Analisis dilakukan setelah 20 peserta dijangkiti virus dan menjalankan pemeriksaan serta menerima suntikan vaksin berbanding plasebo. Bahkan ianya lebih rendah daripada 94 jangkitan yang dicatatkan dalam percubaan vaksin yang bangunkan oleh Pfizer dan BioNTech.

Sementara itu, untuk mengesahkan kadar keberkesanan vaksinnya, Pfizer mengatakan akan meneruskan percubaannya sehingga terdapat 164 kes jangkitan Covid-19.

Walau bagaimanapun, Dana Pelaburan Langsung Rusia (RDIF), yang menyokong pembangunan Sputnik V, mendedahkan bahawa percubaan Rusia akan berlanjutan selama enam bulan.

Menurut Alexander Gintsburg, pengarah Institut Gamaleya yang membangunkan vaksin, keputusan sementara menunjukkan bahawa Sputnik V berkesan dan vaksinasi besar-besaran akan dilancarkan di Rusia dalam beberapa minggu mendatang.

Berikutan dengan pengumuan tersebut, saham Eropah dan niaga hadapan AS meningkat sedikit setelah pengumuman Rusia, walaupun reaksi jauh lebih lemah daripada hasil Pfizer.

 

Manakala Sinopharm China, yang menjalankan ujian klinikal peringkat akhir berskala besar untuk dua calon vaksin Covid-19, mengatakan bahawa mereka merekodkan datanya lebih baik daripada yang dijangkakan, walaupun ia tidak memberikan perincian lebih lanjut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat