Saham Deutsche Bank Mula Terkesan! Pemain Pasaran Khuatir Kesan Domino Semakin Meluas

519

Kesan domino yang dicetuskan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank mencapai bank pelaburan multinasional Jerman, Deutsche. Harga saham Deutsche Bank AG turun sekitar 10% dalam sesi pasaran dagangan. Walau bagaimanapun, pasaran aset digital kelihatan tenang di tengah-tengah krisis perbankan yang meletus.

Harga Deutsche Bank AG menurun untuk hari ketiga berturut-turut kehilangan sekitar satu perlima daripada nilainya pada bulan ini sahaja. Berdasarkan data, Deutsche Bank turun 10% dengan didagangkan pada $8.76, semasa laporan. Dengan ini, harga sahamnya telah merosot lebih 20% pada bulan ini.

Penyelamatan kecemasan Credit Suisse oleh UBS untuk menghentikan krisis yang dicetuskan oleh kejatuhan SVB telah meningkatkan lagi kebimbangan penularan dalam pasaran.

Laporan mencadangkan bahawa UBS Group AG dan pihak berkuasa Switzerland berada dalam fasa untuk memeterai perjanjian itu dan mengekalkan pelanggan dan pekerja. Harga Saham UBS juga mencatatkan penurunan sebanyak 6% pada hari Jumaat.

Disisi lain pasaran aset kripto setakat ini menunjukkan momentum yang progresif di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat. Paras pasaran terkumpul meningkat sebanyak 1.12% sepanjang hari lalu untuk mencapai $1.17 trilion. Sementara itu, jumlah dagangan 24 jamnya telah merosot sebanyak 16% kepada $56 bilion.

Bitcoin, harga kripto terbesar di dunia melonjak sekitar 5% sepanjang 7 hari lalu. Harga BTC dengan yakin memegang paras penting $28k.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat