SEC Sudah Hilang ‘Taring’, Terjerat Dengan Permintaan Ripple!

7,329

Perkembangan terbaru kes saman Securities Exchange and Commission (SEC) terhadap Ripple kini menjadi jerat apabila agensi penyelia itu digesa mendedahkan pegangan XRP yang mungkin dimiliki oleh beberapa pegawainya.

Ia bermula apabila pihak pembelaan Ripple menuntut SEC menyediakan dokumentasi berkaitan keputusan pra-perdagangan terhadap XRP, Bitcoin (BTC), dan Ethereum (ETH).

Melalui data-data tersebut, Ripple akan mendapat ruang untuk melihat jelas bagaimana polisi perdagangan terhadap aset digital ditetapkan oleh SEC.

Pada masa yang sama, Ripple juga dapat mengenalpasti sama ada SEC membenarkan pegawai-pegawainya untuk berdagang XRP atau sebaliknya.

Sebagai rekod, pada Jun 2021 pihak Ripple telah mendapat kebenaran daripada pihak mahkamah untuk menggesa SEC mengemukakan dokumen tersebut.

Bagaimanapun, Ripple mendedahkan bahawa penelitian mereka menemui jalan buntu ekoran daripada pihak SEC menyediakan “Panduan Etika Mengenai Aset Digital”, sebuah polisi bertarikh Januari 2018.

Untuk pengetahuan, polisi tersebut menggariskan SEC sama sekali tidak melarang para pegawainya untuk berdagang di dalam matawang kripto sehingga Januari 2018.

Di sinilah kekuatan Ripple, menunding jari berdasarkan fakta yang sama dan menjelaskan SEC tidak menganggap aset digital sebagai ‘sekuriti’.

Jadi, mengapa mereka dituduh melakukan perdagangan XRP, sekuriti tidak berdaftar secara haram sejak 2013?

Tuduhan SEC tidak selari dengan polisi yang ditetapkan terhadap pegawai-pegawainya. Malah, lebih buruk lagi agensi itu seakan mahu ‘menembak’ seluruh industri kripto melalui Ripple.

Mungkin sebelum ini SEC terlalu yakin akan menang, bagaimanapun cabaran ini menyebabkan SEC dan pengerusinya, Gary Gensler semakin kehilangan kredibiliti.

Ketika penulisan, XRP mencatatkan pergerakan yang positif dalam 24 jam dengan peningkatan lebih 8% dengan nilai dagangan semasa, $1.20.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat