Segala Data Menunjukkan Pertumbuhan Terpantas Di Zon-Eropah Pada Suku Kedua

34

Pemulihan ekonomi Zon Eropah dijangka semakin pantas pada suku kedua 2017 dan ini akan menjadi satu kejutan sepanjang tahun 2017.

19 ahli dalam blok matawang euro mencatat pengembangan ekonomi terpantas dalam jangka masa enam tahun, menurut tinjauan yang dibuat. Indeks PMI Zon Eropah menokok kepada 56.3 pada Jun sedikit di bawah rekod tertinggi 56.8 yang dicatat pada Mei.

Indeks komposit adalah indeks yang mengira prestasi sektor pembuatan dan perkhidmatan di mana bacaan di atas 50 menunjukkan peningkatan dalam sektor tersebut dan sebaliknya jika bacaan merekod di bawah paras 50.

Ketua penganalisis ekonomi di Markit Chris Williamson menyatakan data-data terbaru adalah sejajar dengan pertumbuhan suku kedua 0.7%. Bulan lalu, jabatan statistik telah mengkaji semula peningkatan pertumbuhan kepada 0.6% dari 0.5% yang dilaporkan sebelum ini.

Terdapat juga bukti peningkatan menyeluruh dalam perbelanjaan pengguna di mana tinjauan jualan perniagaan runcit meningkat hampir ke paras tertinggi dua tahun lalu pada Jun yang banyak disokong oleh lonjakan di Jerman dan Perancis. Kadar penghasilan pekerjaan juga meningkat ke paras tertinggi sejak 11 tahun lalu.

Eurostat baru-baru ini melaporkan purata simpanan dalam blok matawang euro meningkat kepada 12.3% pada suku pertama berbanding pada suku keempat 2016 naik 12.1%.

Sebaliknya, simpanan isirumah di UK menjunam ke paras terendah dalam sejarah menurut Financial Times.

Presiden ECB Mario Draghi telah menunjukkan keyakinan beliau terhadap pemulihan ekonomi, tetapi masih menegaskan polisi akomodatif yang tinggi akan terus kekal di masa hadapan. Minggu lalu, ketua ekonomi ECB Peter Praet menekankan agar ECB bersabar terhadap polisi berikutan pertumbuhan yang lemah sejak 10 tahun lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat