Sektor Pembinaan Malaysia Berkembang 8.3% Tahun Depan

181

Meskipun ekonomi dunia tidak menentu, industri pembinaan terus menunjukkan prestasi yang positif pada 2016, diterajui kategori infrastruktur, yang mengungguli senarai projek-projek yang berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB).

Sehingga November tahun ini, 5,024 projek bernilai RM121 bilion didaftarkan dengan CIDB, dan banyak lagi dijangka direkodkan menjelang akhir tahun.

“Dari Januari-November 2016, nilai projek meningkat 36 peratus kepada RM121 bilion (Januari-November 2015: RM89 bilion) manakala jumlah projek menunjukkan penguncupan 3.0 peratus kepada 5,024 projek,” kata Ketua Pegawai Eksekutif CIDB Datuk Ahmad Asri Abdul Hamid kepada Bernama.

Hampir separuh daripada projek pembinaan yang diluluskan (47 peratus) membabitkan kategori infrastruktur, diikuti kediaman, bukan kediaman dan kemudahan sosial.

Jumlah projek yang diluluskan kebanyakannya disumbangkan oleh 14 projek mega bernilai lebih RM1 bilion setiap satu, dengan gabungan nilai kira-kira RM35 bilion.

“Daripada 14 projek mega terbabit, 12 projek yang bernilai RM33 bilion, melibatkan projek infrastruktur, terutama Lebuhraya Pan-Borneo dan pakej projek MRT2.

“Ini adalah sejajar dengan fokus kerajaan untuk meningkatkan sektor pengangkutan awam dalam Rancangan Malaysia ke-11, bermula dari 2016 hingga 2020,” kata Ahmad Asri.

Sementara itu, industri pembinaan dijangkakan tumbuh 8.7 peratus tahun ini berbanding 8.2 peratus pada 2015.

Pada suku ketiga tahun ini, industri ini mencatatkan pertumbuhan sebanyak 8.2 peratus.

Bagi projek kediaman dan bukan kediaman, kedua-dua kategori merosot sedikit pada 2016, menerima impak akibat ketidaktentuan dunia.

Ini susulan keputusan pengundian Brexit dan pilihan raya presiden Amerika Syarikat, pinjaman yang lebih ketat oleh institusi kewangan, stok rumah sedia ada, penyusutan nilai Ringgit dan pendekatan tunggu dan lihat dalam kalangan pengguna.

Melangkah ke tahun 2017, Ahmad Asri berkata prospek bagi industri pembinaan yang dijangkakan berkembang 8.3 peratus, dilihat menggalakkan susulan unjuran peningkatan dalam ekonomi domestik yang selari dengan pemulihan ekonomi dunia.

“Projek MRT2 (Sg Buloh-Serdang-Putrajaya) dan projek Menara Warisan Merdeka dijangkakan menyumbang secara ketara pada tahun-tahun akan datang.

Memandangkan ia merupakan projek yang baru diluluskan secara berpakej, impak kedua-dua projek itu belum dapat dilihat pada 2016,” katanya.

Kedua-dua projek itu dijangkakan dapat meningkatkan prestasi sektor pembinaan dan mendorong meningkatkan aktiviti pembinaan, menerusi pembangunan komersial dan perumahan di kawasan sekitar projek dilaksanakan.

“Infrastruktur penghubung baharu akan memenuhi permintaan pengangkutan daripada jumlah penduduk yang semakin meningkat selain mengurangkan masalah trafik, manakala mercu tanda komersial baharu akan membuka perniagaan baharu dan merangsang pertumbuhan ekonomi,” katanya.

Berdasarkan pangkalan data CIDB, ​​Ahmad Asri berkata 22 pakej projek MRT2 bernilai RM24.1 bilion dan 10 pakej projek Menara Warisan Merdeka bernilai RM3.8 bilion, diluluskan.

Dalam Bajet 2017, kerajaan akan terus menyediakan pelbagai jenis bantuan, subsidi kewangan dan insentif untuk merangsang sektor perumahan, terutama pembinaan rumah mampu milik,” katanya.

Usaha ini bermatlamat membantu membangunkan dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi domestik dan menggalakkan pemilikan rumah dalam kalangan rakyat.

Sumber: Bernama

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat