Sektor Perkhidmatan UK Semakin Mengukuh

49

Petang tadi Markit mengeluarkan laporan indeks sektor perkhidmatan UK (UK services PMI) yang mengukuh ke paras 55.2 pada November dari 54.5 pada bulan sebelum. Bacaan ini lebih tinggi daripada jangkaan 54.2 dan juga merupakan yang tertinggi sejak Januari 2016.

Indeks komposit mengukuh ke paras 55.2 pada November dari 54.8 dan juga melebihi jangkaan dengan prospek data pertumbuhan UK pada suku keempat di sekitar 0.5%.

Peningkatan yang kukuh juga dicatatkan dalam perniagaan baru yang merupakan peningkatan keempat berturut-turut dan kedua tertinggi sejak Januari. Penyusutan nilai Pound menjadi penyumbang kepada tempahan dan juga yang tertinggi sejak Julai 2015 yang akan menyokong aktiviti perniagaan dalam jangka masa pendek.

Kejatuhan dalam jangkaan keseluruhan perniagaan akan menyebabkan kebimbangan dalam persekitaran Brexit ini dengan ketidaktentuan rundingan yang masih lagi sedang berjalan.

Harga input pengeluaran terus meningkat pada November walaupun kadar pertumbuhan masih perlahan sejak Mei. Hal ini menggambarkan impak terhadap peningkatan harga kos import yang semakin tinggi walaupun masih ada potensi kenaikan harga beberapa bulan ke hadapan.

Data pada hari ini mengekalkan jangkaan pertumbuhan yang kukuh dalam masa terdekat, tetapi suram dalam jangka masa sederhana dengan pelaburan yang semakin berkurangan.

Sterling atau GBP menguat sejurus data dikeluarkan dengan Gbp/Usd meningkat ke paras 1.2735 dari 1.2720 sebelum berpatah balik. Pada masa artikel ini ditulis Gbp/Usd berada di paras 1.2720.

 

Pandangan Kalendar Ekonomi Sepanjang Minggu Ini (5-9 Disember)

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat