Selebriti Instagram Terkenal Rupanya Scammer Matawang Kripto

1,400

Aziz ‘Com’ Mirza berasal dari Kanada tapi kini menetap di Dubai. Beliau dikenali dengan kehidupan mewah yang dipamerkan melalui laman instagram miliknya serta mendakwa bahawa beliau mengendalikan beberapa buah syarikat yang berasaskan matawang kripto.

Di samping itu, beliau yang tinggal di Burj Khalifa dan memandu kereta mewah telah memperkenalkan dirinya sebagai seorang usahawan, mentor, influencer, dan dermawan. Sehubungan dengan itu, ramai pengguna laman sosial berkenaan terpedaya serta menjadi pengikutnya.

Mirza telah diberkas kerana disyaki menjalankan skim penipuan dan cepat kaya serta melibatkan matawang kripto yang disokong oleh hartanah Moghuls iaitu syiling Habibi yang digelarkan sebagai ‘Bitcoin Timur Tengah’ dan ‘matawang patuh syariah’. Oleh yang demikian, beliau telah dimasukkan ke penjara Awir di Dubai.

Kegiatannya dapat dihidu pihak berkuasa apabila seorang pemastautin UAE didakwa telah kerugian sebanyak £150,000 melalui skimnya. Oleh itu, satu penyiasatan telah dijalankan pada April. Hakikatnya, penipuan Mirza bukan hanya melibatkan Habibi Coin tetapi juga sebuah projek hartanah.

Mangsa yang terlibat dengan skim berkenaan ialah sebuah rangkaian komuniti atas talian yang berpangkalan di United Kingdom, Muslim Entrepreneur Network (MEN).

Mirza dipercayai menjalankan skim berkenaan bersama abangnya Rocky Mirza sejak 2015. Menurut pengasas bersama MEN, kedua-dua adik-beradik ini telah berjaya memperdaya orang ramai di seluruh dunia.

Selain itu, mereka turut melancarkan satu skim pelaburan yang diberi nama ‘Leverage Programme’ yang menjamin kebebasan kewangan para pesertanya dalam tempoh setahun.

Ia adalah satu skim ponzi yang mengenakan bayaran sebanyak £5,000 untuk setiap peserta. Pada peringkat awalnya, mereka telah berjaya mendapatkan seramai 300 orang peserta diikuti dengan 1200 orang beberapa bulan kemudian.

Melalui skim tersebut, mereka telah menjana keuntungan sebanyak £4 juta pada 2017 hingga 2019.

Hakikatnya, kita mestilah sentiasa berhati-hati dalam menjalankan apa-apa urusniaga terutamanya pelaburan. Elakkan diri anda daripada menjadi mangsa scammers yang semakin berleluasa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat