Selepas Binance, Timbalan Presiden Ukraine Desak Tether Sekat Rusia Pula!

397

Timbalan Presiden Ukraine, Mykhailo Fedorov bersuara lagi – kali ini menggesa Tether menghentikan segala perkhidmatan kripto terhadap Rusia.

Permintaannya itu dikongsi melalui ciapan Twitter pada Sabtu:

“Pada hari ini, seluruh ahli demokratik dunia telah menentang Rusia secara ekonomi. Saya menggesa @tether_to @paoloardoino untuk hentikan transaksi dengan penduduk Rusia! Demi keamanan!”

Sebagai rekod, Paolo Ardoino merupakan Ketua Pegawai Teknologi Tether.

Tidak dinafikan permintaannya tanda sokongan terhadap negaranya yang diserang Rusia. Malah, lambakan pengguna Twitter menyokong gesaan tersebut.

Tetapi masih ada segelintir yang mempersoalkan kehendak Fedorov untuk menyekat mata wang kripto kerana perkara itu sangat mustahil.

Susulan daripada itu, Tether telah menjawab permintaan Fedorov pada hari yang sama:

“Tether sentiasa memantau pasaran untuk memastikan tiada pergerakan meragukan yang mungkin melanggar sekatan antarabangsa.”

Ini bukanlah kali pertama Fedorov menggesa platform kripto menyekat pengaksesan perkhidmatan terhadap Rusia.

Walaupun tindakan itu bertujuan tanda protes terhadap Rusia yang menyerang Ukraine, beberapa platform besar: Kraken, Binance, dan KuCoin enggan berbuat demikian.

Coinbase juga berpihak sama dengan platform-platform tersebut tetapi berjaya menyekat lebih 25,000 wallet kripto milik pemilik kelahiran Rusia yang terlibat dengan aktiviti haram.

Mungkin ramai yang salah anggap apabila penyekatan dilaksanakan, ia menunjukkan aset kripto dikawal. Ini sebenarnya kelemahan platform berpusat seperti Binance, KuCoin, dan Coinbase yang memiliki kuasa untuk menyekat atau tidak, bukan kelemahan mata wang kripto.

Jika melihat kepada platform yang tidak dikawal sesiapa, boleh lihat kepada Uniswap, SundaeSwap, 1inch, PancakeSwap, dYdX1, dan ApolloX DEX kerana penggunaan teknologi kripto menyebabkan ia bebas kawalan berpusat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat