“Sekat Pengaksesan Platform Kripto Untuk Seluruh Rusia!” – Timbalan Presiden Ukraine

1,735

Selepas beberapa bank utama Rusia digugurkan dari SWIFT, timbalan presiden Ukraine, Mikhail Fedorov menggesa platform pertukaran kripto utama untuk menyekat pengguna Rusia pula.

Fedorov berpendapat sekatan platform kripto bukan sahaja dilaksanakan terhadap pengguna politik di Rusia, tetapi juga melibatkan pengguna biasa.

Tidak cukup dengan itu, Fedorov meminta Apple untuk sekat ciri App Store dan hentikan penjualan produk di Rusia.

Sebenarnya permintaan timbalan presiden Ukraine ini merupakan sebahagian daripada usaha menyatukan seluruh dunia menentang pencerobohan Rusia.

Kebanyakan syarikat besar seperti Google dan Facebook telah pun menghadkan penularan propaganda Rusia, termasuk pengiklanan berbayar.

Pada masa yang sama, pengaksesan Instagram dan Facebook di Rusia telah disekat selagi mana negara itu melepaskan peluru berpandu terhadap tadika dan hospital di Ukraine.

Pun begitu, platform Kraken menjelaskan kebanyakan bursa kripto tidak dapat mengikut jejak Facebook dan Google kerana tindakan tersebut dilakukan tanpa tuntutan undang-undang.

Setakat pagi tadi, Ukraine telah menerima sumbangan kripto berjumlah lebih RM33 juta dalam pelbagai bentuk mata wang kripto termasuk Bitcoin, Ether, USDT, dan lebih 100 token yang lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat