Selepas NFP, Ini Yang Trader Perlu Tahu Tentang Pasaran Minggu Ini!

1,647

Dagangan penutup minggu lalu digoncangkan oleh data ekonomi penting yang menjadi tumpuan utama dan dinantikan dari awal minggu iaitu laporan pekerjaan NFP Amerika Syarikat (AS).

Ini menjadi salah satu petunjuk penting buat Federal Reserve (Fed) selepas memberi isyarat untuk meneruskan lagi kenaikan kadar faedah selepas ini dengan hanya berbaki 2 lagi mesyuarat tahun ini iaitu pada November dan Disember.

Meneliti laporan NFP, bacaan data agak bercampur dengan purata pendapatan kekal di paras 0.2% berbanding jangkaan 0.3%. Begitu juga kadar pengangguran yang kekal di paras 3.8% berbanding jangkaan untuk turun kepada 3.7%.

Namun, angka pertambahan pekerjaan agak mengejutkan untuk bulan September apabila meningkat sebanyak 336,000 daripada 227,000 bulan sebelumnya, jauh berbanding ramalan 171,000.

Mata wang US dolar mengukuh ketika awal laporan diterbitkan, namun tidak berjaya bertahan lama apabila menyusut semula selepas itu sehingga ke penghujung sesi terakhir tersebut.

Selepas NFP, tumpuan pasaran akan beralih pula kepada data inflasi AS yang akan diterbitkan minggu ini yang akan menjadi petunjuk lebih penting untuk Fed menentukan hala tuju dasar monetari mereka.

Pelabur di awal minggu dijangka akan mula berwaspada susulan konflik perang yang tercetus pada hujung minggu melibatkan pejuang Hamas dan rejim Zionis Israel.

Ini dikhuatiri akan memberi kesan terhadap perubahan sentimen pasaran semasa dan meningkatkan risiko dalam dagangan pelabur minggu ini.

Amerika yang dilihat memberi bantuan ketenteraan kepada Israel diberi amaran oleh Militan Iraq untuk menjadikan pangkalan AS sebagai sasaran.

Serangan Hamas digelar operasi ‘Taufan Al-Aqsa’ itu dipercayai mendapat sokongan dari Iran dan kemudiannya Israel bertindak balas melancarkan operasi ‘Iron Swords’. Ratusan telah terkorban dan ribuan tercedera.

Kesan awal dalam pasaran dapat dilihat pada pasaran minyak global apabial harga minyak mentah telah melonjak pada pembukaan pasaran awal minggu ini.

Begitu juga harga emas yang kembali dibuka tinggi berlegar di sekitar paras $1,850 setelah didagangkan mendatar di zon $1,820 minggu lalu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat