Semakin Membimbangkan! Aliran Keluar Bersih Credit Suisse Dilaporkan Kian Tinggi?

586

Credit Suisse menyaksikan lebih daripada $450 juta dalam aliran keluar bersih daripada dana terurus AS dan Eropah dari 13 hingga 15 Mac, lapor Morningstar Direct pada hari Jumaat. Dalam masa yang sama, rakan niaga runcit dan institusi mengeluarkan wang daripada dana yang diuruskan oleh pemberi pinjaman Switzerland tersebut.

Lebih daripada 300 dana Eropah yang diuruskan oleh bank itu mempunyai anggaran aliran masuk bersih lebih daripada $14 juta pada 13 Mac.

Pada 15 Mac terdapat aliran keluar bersih lebih daripada $211 juta, katanya.

Lebih daripada 20 dana A.S. yang dijejaki menunjukkan aliran keluar bersih $22,000 pada 13 Mac yang kemudian bertambah kepada $20 juta pada hari berikutnya dan kepada $29 juta pada 15 Mac, tambah Morningstar. Data selepas 15 Mac masih belum dikumpul dan tidak semua dana melaporkannya setiap hari. Data itu termasuk dana terbuka dan produk dagangan bursa, katanya.

Saham Credit Suisse mencecah paras terendah pada hari Rabu selepas pemegang saham utamanya, Bank Negara Saudi, berkata ia tidak boleh melabur lebih banyak wang atas sebab peraturan.

Pada hari Khamis, bank itu menggunakan pilihan pinjaman $54 bilion daripada Swiss National Bank, membantu saham kembali pulih. Namun sentimen kekal rapuh dan pada hari Jumaat saham Credit Suisse jatuh lebih daripada 10%.

Pemberi pinjaman itu mengesahkan bulan lalu bahawa pelanggan telah mengeluarkan 110 bilion Swiss franc ($118.71 bilion) dana pada suku keempat manakala bank itu melaporkan kerugian tahunan sebanyak 7.29 bilion Swiss franc ($7.87 bilion), yang terbesar sejak krisis kewangan 2007-08.

Nisbah perlindungan mudah tunai purata Kumpulan Credit Suisse, ukuran berapa banyak aset seperti tunai yang dimiliki bank itu, tidak berubah antara 8 Mac dan 14 Mac, lapor mereka pada hari Khamis.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat