Sentimen: Apakah Jangkaan Penganalisis Pada Laporan NFP Malam Ini?

68
  • Pasaran Pertukaran Matawang Asing

Pengukuhan dolar menjelang laporan NFP malam ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan dengan sokongan bacaan indeks ISM perkhidmatan US yang tinggi pada hari Rabu lalu menunjukkan keadaan pasaran buruh dan sektor pekhidmatan US yang semakin baik walaupun ditimpa taufan dua bulan lalu.

Namun, pergerakan dolar yang melemah sejak awal minggu ini sedikit mengejutkan, didorong oleh spekulasi pelantikan Jerome Powell sebagai pengerusi Fed yang baru. Powell terkenal sebagai seorang ahli Fed yang mempunyai nada yang lebih dovish berbanding Kevin Warsh.

Walau bagaimanapun semalam, sentimen dolar kembali pulih dengan komen hawkish Fed Harker yang mengatakan ekonomi yang semakin berkembang menjadi faktor untuk Fed meneruskan rancangan mereka menaikkan kadar faedah.

Selain itu, US turut mengeluarkan bacaan yang positif pada laporan ekonomi semalam dengan tuntutan pengangguran yang semakin rendah, serta defisit perdangangan yang semakin kecil disebabkan oleh peningkatan hasil eksport.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan greenback meneruskan pendakian, naik 0.16% kepada 93.92 pada jam 12.30 tengahhari.

Apakah yang dijangka dalam NFP hari ini?

Sebahagian penganalisis menjangkakan laporan NFP kali ini tidak akan memberi impak yang besar pada keputusan dasar monetari Fed dan juga matawang. Berikut adalah 2 sebab yang digariskan:

  1. Fed hanya dijangka akan meningkatkan kadar feadah pada Disember, jadi masih ada 3 laporan NFP termasuk hari ini untuk diteliti.
  2. Bacaan kali ini akan terganggu dengan taufan. Sama seperti laporan jabatan statistik buruh selepas taufan Katrina tahun 2005 lalu, dimana -35 ribu pekerjaan hilang, namun sebulan selepas itu data yang dikaji semula menunjukkan peningkatan sebanyak 67 ribu pekerjaan. Oleh itu pasaran mungkin tidak akan memberi reaksi yang besar pada bacaan data NFP jika lebih lemah daripada jangkaan.
  • Pasaran Saham Ekuiti

Pasaran saham Wall Street kekal dengan rekod penutupan yang tinggi, menjadi gambaran bahawa pelabur masih optimis dengan pertumbuhan ekonomi US. Berikut adalah penutupan saham pada hari Rabu lalu:

Dow Jones : +0.50%
Nasdaq : +0.78%
S&P 500 : +0.56%

  • Pasaran Bon

Antara yang mendorong pengukuhan dolar adalah hasil bon Amerika Syarikat yang naik mendadak selepas data yang lebih positif dikeluarkan semalam. Berikut adalah penutupan hasil bon US:

US-10Y Yield : +1.31%
US-5Y Yield : +1.83%
US-30Y Yield : +0.85%

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat