Sentimen CPI Tidak Mencukupi? Ulasan Fed Williams Buatkan ‘Trader’ Berbelah Bahagi

262

Data inflasi pengguna terkini telah diterima baik oleh pasaran kewangan, namun Presiden Bank Rizab Persekutuan New York, John Williams, berkata berita ini, walaupun positif, tidak mencukupi bagi bank pusat AS untuk mengurangkan kadar faedah dalam masa terdekat.

Data yang dikeluarkan pada hari Rabu menunjukkan bahawa pertumbuhan harga pengguna AS telah perlahan seperti yang dijangkakan kepada 3.4% secara tahunan pada bulan April, sementara ‘core’ CPI, yang tidak termasuk harga tenaga dan makanan yang tidak stabil, meningkat 3.6% setahun, peningkatan terkecil tahun ke tahun sejak April 2021.

Naratif inflasi yang lebih perlahan adalah “perkembangan positif selepas beberapa bulan data mengecewakan,” kata Williams dalam satu temu bual dengan Reuters pada hari Rabu, dan “trend keseluruhan kelihatan cukup baik.”

Walau bagaimanapun, beliau masih tidak cukup yakin bahawa tekanan harga bergerak secara berterusan ke sasaran inflasi 2% Fed sebelum mengurangkan kos pinjaman jangka pendek.

Dasar monetari adalah “berada di tempat yang baik,” kata Williams. “Saya tidak melihat sebarang petunjuk sekarang yang memberitahu saya ada sebab untuk mengubah pendirian dasar monetari sekarang. Dalam masa yang sama saya tidak menjangkakan untuk mendapat keyakinan yang lebih besar yang kita perlukan untuk melihat kemajuan inflasi menuju matlamat 2% dalam masa terdekat.”

Williams juga menyatakan bahawa beliau tidak melihat “keperluan untuk mengetatkan dasar monetari hari ini,” secara amnya menamatkan sebarang spekulasi bahawa Fed mungkin perlu menaikkan kadar lagi untuk mengurangkan inflasi ke tahap yang diingini.

Williams telah memaklumkan awal bulan ini bahawa bank pusat AS akan menurunkan sasaran kadar faedahnya pada suatu ketika yang tidak ditentukan masanya.

Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan mengekalkan sasaran semalaman pada antara 5.25% dan 5.5% pada mesyuarat terakhirnya pada permulaan bulan ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat