Sentimen Ekonomi Zon Eropah Bertambah Baik! Adakah Eropah Dapat Mengelak Daripada Kemelesetan Ekonomi?

168

Sentimen ekonomi zon Eropah meningkat kepada paras tertinggi dalam tujuh bulan pada Januari berikutan keyakinan yang lebih merentasi semua sektor kecuali pembinaan, dengan jangkaan inflasi dalam kalangan pengguna dan syarikat kedua-duanya menurun secara mendadak.

Indeks Sentimen Ekonomi (ESI) Suruhanjaya Eropah meningkat kepada 99.9 bulan ini, melebihi 97.1 yang disemak naik pada Disember, nilai indeks tertinggi sejak Jun 2022.

Keyakinan yang semakin meningkat menggariskan jangkaan bahawa kemerosotan ekonomi dalam zon Eropah berkemungkinan smeaking berkurangan walaupun tersepit dengan faktor-faktor seperti harga tenaga dan kos sara hidup krisis dan perang di Ukraine.

Paolo Grignani, ahli ekonomi di Oxford Economics, berkata kenaikan itu mengesahkan yang kebarangkalian paling teruk telah berakhir untuk zon Eropah dengan entimen yang semakin baik, dan ospek pertumbuhan ekonomi yang lebih baik. Dua faktor ini berkemungkinan akan mengekalkan Bank Pusat Eropah menaikkan kadar faedah untuk membendung inflasi yang melebihi 9% pada bulan Disember berbanding sasaran bank sebanyak 2%.

“Peningkatan secara beransur-ansur dalam keyakinan berkemungkinan akan meyakinkan ECB tentang keperluan lebih banyak kenaikan dalam beberapa bulan akan datang,” kata Grignani.

Tinjauan Suruhanjaya bulanan menunjukkan jangkaan inflasi dalam kalangan pengguna jatuh kepada 17.7 pada bulan Januari daripada 23.2 pada bulan Disember, jauh di bawah purata jangka panjang 20.0, satu arah aliran yang berkemungkinan menggembirakan ECB.

Jangkaan harga jualan dalam kalangan pengilang juga menurun secara mendadak kepada 31.9 pada Januari daripada 37.8 pada Disember dalam tanda tekanan inflasi pada awal perancangan juga semakin surut.

Suruhanjaya melaporkan keyakinan dalam industri meningkat kepada 1.3 daripada -0.6 pada Disember dan dalam perkhidmatan kepada 10.7 daripada 7.7. Sentimen dalam kalangan pengguna bertambah baik kepada -20.9 pada Januari daripada -22.1 dan untuk sektor runcit bacaan kepada -0.8 daripada -2.7.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat