Sentimen & News yang Bakal Menggerakkan Usd/Cad (16-20 Januari)

46

Usd/Cad mencatatkan kejatuhan tiga minggu-berturut-turut (28 Dis-13 Januari), sekaligus memadam kenaikan selama dua minggu yang direkodkan pada (14-28 Disember 2016).

Kenaikan Usd/Cad dalam tempoh (14-28 Disember 2016) adalah berikutan kenaikan kadar The Fed dari 0.50% kepada 0.75%. The Fed menaikkan kadar pada 14 Disember dan sejak itu Usd/Cad terus menguat sehingga menjelang tahun baru 2017.

Manakala kejatuhan tiga minggu berikutnya adalah disebabkan aktiviti pengambilan untung (take-profit) oleh majoriti pemain pasaran bagi penutupan akaun tahunan mereka dan sehinggalah sidang media oleh Trump pada minggu lalu.

Sidang media ini menjadi perhatian utama pemain pasaran minggu lepas untuk mendapatkan isyarat polisi ekonomi yang akan dijalankan beliau, terutamanya rangsangan fiskal dan perubahan struktur cukai. Tetapi, perkara sebaliknya berlaku dengan tiada komen spesifik tentang perkara ini dan menyebabkan US dolar melemah berbanding majoriti matawang global.

Minggu ini, Usd/Cad dijangka akan digerakkan oleh pengumuman data-data berikut:

  • Harga pengguna US (CPI) & Core CPI, Rabu 9.30 malam
  • Penetapan kadar Bank of Canada, Rabu 11 malam
  • Ucapan Pengerusi The Fed (US), Khamis 4 pagi
  • Data Permit bangunan, Indeks sektor pembuatan (US), Khamis 9.30 malam
  • Inventori minyak (US), Khamis 12 malam
  • Ucapan Pengerusi The Fed (US), Jumaat 9 pagi
  • Harga pengguna (CPI) & Jualan runcit (Kanada), Jumaat 9.30 malam

Pasaran akan memberi lebih perhatian kepada penetapan kadar oleh Bank of Canada (BoC) Rabu ini, jika terdapat perubahan terhadap polisi monetari semasa.

Untuk rekod, kali terakhir BoC mengubah kadar faedahnya adalah pada Julai 2015. Sejak itu, bank pusat ini mengekalkan kadar di paras 0.50%, dan pasaran masih menjangkakan kadar ini dikekalkan. Jika dilihat secara keseluruhan dalam ekonomi Kanada, belum ada desakan bagi BoC menaikkan atau menurunkan kadarnya.

Selain itu, sebagai matawang komoditi, Dolar Kanada akan terus mendapat kesan dari pergerakan harga minyak mentah global. Dolar Kanada terus menguat berbanding US dolar dengan kenaikan harga minyak minggu lalu yang disebabkan kejatuhan nilai US dolar berikutan sidang media Trump. Dalam masa terdekat Usd/Cad akan terus digerakkan oleh sentimen harga minyak dan kenyataan yang signifikan dari Trump.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat