Sentimen Pasaran – Ini Sebab Mengapa Pelabur Euro-GBP Berhati-Hati Menjelang Hujung Minggu!

671

Matawang pound catat penyusutan yang besar setelah data ekonomi yang sedikit mengecewakan oleh Jabatan Statistik (ONS). Data menunjukkan bahawa ekonomi UK menguncup lebih besar daripada yang dijangkakan pada suku keempat.Prestasi ini berterusan pada bulan Januari kerana jumlah pengeluaran pembuatan dan perindustrian menurun lebih cepat daripada anggaran.

Dalam masa yang sama perdagangan antara EU dan UK merosot pada bulan Januari kerana halangan pasca Brexit. Eksport ke EU menurun sebanyak 40% sementara import turun 28.8%. Matawang GBP susut 0.83% berbanding US dolar kepada paras tukaran 1.2538 setakat jam 10.15 p.m.

Disisi lain, US dolar terus mengukuh berbanding matawang utama setelah Joe Biden menandatangani pakej rangsangan $ 1.9 trilion. Hasilnya, hasil Perbendaharaan AS 10 tahun meningkat dengan mendadak iaitu lebih daripada 1.60% untuk pertama kali bagi tahun ini. Angka ini menunjukkan bahawa inflasi AS akan terus meningkat dalam jangka masa terdekat.

Harga pengeluar pula turut catat prestasi cemerlang pada bulan Februari berdasarkan laporan hari ini,dimana secara tidak lagngsung mendorong kepada prestasi terbaik tahunan bagi 2 1/2 tahun.

Indeks US dolar yang mengukur matawang greenback berbanding matawang utama mengukuh sebanyak 0.51% kepada paras tukaran 91.903.

Euro merosot berbanding dolar AS berikutan data inflasi yang bercampur di Eropah. Sementara Jualan runcit negara jatuh 9.5% pada bulan Januari. Angka-angka ini dikeluarkan sehari setelah Bank Pusat Eropah (ECB) menetapkan kadar faedahnya.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat